Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije obtili su se javnosti posle monstruoznog ubistva dece u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i terorističkog akta u noći između srede i četvrtka u Mladenovcu tokom kojeg je Uroš B. ubio osmoro ljudi, a ranio više od deset.

Foto: RTV Biser

Povodom ovih stravičnih događaja uvešće se nekoliko novih mera, rekao je predsednik Vučić.

„Naši policijski službenici su do sada imali obavezu da obiđu škole ili više njih. Primićemo novih 1.200 policajaca i uputićemo 1.000 policajaca u škole dok za godinu dana ne postignemo da policajac bude uvek prisutan u školi, čime ćemo podići bezbednost za 99 odsto i za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je noćašnji napad okarektarisao kao teroristički napad, dodavši da su specijalne snage imale zadatak da uhapse i neutrališu napadača.

„Zlikovac je uhapšen i neće više videti svetlost dana, metaforično rečeno“, rekao je Vučić.

Najavio je da će zbog svega što se desilo Ministarstvo pravde doneti izmene zakona kojima će biti pooštrene kazne za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih naprava.

Za neovlašćeno držanje oružja maksimalna kazna se podiže sa 12 na 15 godina.

„Onaj ko neovlašćeno nosi oružje za koje nema dozvolu takođe će biti kazna do 15 godina. Za neovlašćeno nošenje oružja kao što su noževi i perorezi predviđene su takođe kaznene mere, kako se ne bi dešavalo da se takvi predmeti više pojave u školama“, rekao je između ostalog predsednik Srbije.

Pooštriće se uslovi za nošenje kratkog i vatrenog oružja.

„Za one koji ne ispunjavaju obavezan otkup oružja, svi ljudi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom oružju, proći će reviziju. Za nelegalno držanje oružja kazne ćemo gotovo udvostručiti. Izvršićemo potpuno razoružanje Srbije“, navodi Vučić.

Takođe, ni to, dodaje, neće biti dovoljno, za to malo oružja što bude bilo i kod lovaca, ali i kod svih drugih biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica.

„Kada nadležne službe kažu u roku od 48 sati biće obavezan test na psihoaktivne supstance. Nalaže se MUP-u pooštravanje uslova za posedovanje lovačkog oružja. Što manje cevi bude bilo biće manje opasnosti za naše građane“, ističe predsednik