Meteorolozi najavljuju ledeni talas. U subotu, nedelju i ponedeljak temparatura će biti i 10 stepeni ispod nule.

Hladni talas pogodio je delove Evrope, a meteorolozi najavljuju da temperature na Balkanu narednih dana neće prelaziti u plus.

Tri dana – 16, 17. i 18. januar, biće najhladniji dani u mesecu, a temperatura će se u nekim delovima zemlje, u najhladnijem delu dana, spuštati i ispod 10 stepeni ispod nule.

Ništa neuobičajeno i tipično januarsko vreme, kaže za BBC na srpskom meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Dnevne temperature sve vreme će biti ispod nule – to su u klimatološkom smislu ledeni dani“, kaže Todorović.

Posle toplog početka godine, tipično zimsko vreme u Srbiju je stiglo 9. i 10. januara.

Najviše dnevne temperature su ovih dana uglavnom oko nula stepeni, stepen – dva više, provejava sneg, a i sunce pušta po koji zrak.

Ovakvu sliku preseći će tri ledena dana.

„U noćnim i jutarnjim satima biće hladno – s minimalnom temperaturom od minus četiri do minus 10 u većini mesta, eventualno negde i niže, do minus 15“, kaže Todorović.

„Maksimalne dnevne temperature od 16. do 18. januara biće od minus četiri do minus jedan“, navodi on.

Prema prognozama RHMZ-a, padavina neće biti, možda će eventualno provejavati sneg.

Od 19. januara sledi porast temperature.

„Izlazimo iz hladnog perioda, koji je u stvari uobičajena pojava za januar mesec u Srbiji. Uobičajeno je da bude i toplo, kao što je bilo početkom meseca.

„Tako se smenjuju topli i hladni periodi.

„Od 20. ćemo ući u topliji period, s relativno čestim naoblačenjima s kišom i snegom i manjim zahlađenjima do kraja meseca“, kaže Todorović.

Izvor: novosti