Obeležena sto osma godišnjica bitke na Vranjevcu

Danas je na brdu Vranjevac, u ataru sela Kula, održan pomen znanim i neznanim junacima koji su položili svoje živote na braniku otadžbine u zastrašujućoj bici u kojoj je Srpska vojska nadljudskim naporima, odbijala napad moćnije Austro-ugarske armije u Prvom svetskom ratu.

IMG-20231018-123512

Nakon pomena stradalim ratnicima i intoniranja himne ,,Bože pravde“, koju je izveo muški hor manastira Rukumija zajedno sa okupljenim građanima, počast senima palih ratnika, polaganjem venaca ukazali su Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, prеdstavnici Ministarstva odbranе i Vojskе Srbijе, predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević, predsednica Skupštine opštine Malo Crniće Goranka Stević, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. godine opštine Malo Crniće Goran Dačić, predstavnici opština braničevskog okruga, Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. godine Požarevac, mesne zajednica Kula.

Predsednik udruženja potomaka ratnika opštine Malo Crniće 1912-1920, Goran Dačić se osvrnuo na najtežu bitku koja se vodila upravo na brdu Vranjevac, 18. i 19. oktobra i dodao: „Obeležavanjem godišnjice bitke na Vranjevcu, svake godine pričom o tokovima borbe prisećamo se naših predaka, koji su svojim životima odbranili otadžbinu i nama omogućili život u slobodi. Očuvanje mira i teško stečene slobode, neka nam uvek bude na prvom  mestu“.

IMG-20231018-123302

Prisutnim građanima se obratio predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević: „S dužnim poštovanjem želimo da se poklonimo senima naših dedova, očeva, braće, svima onima koji su dali život za otadžbinu i zauvek pamtimo njihovu nesebičnu hrabrost. Srbija je izgradila kuću na svetskom drumu, rekli su istoričari, tako da se oduvek borila da sačuva svoju teritoriju i svoj narod od neprijatelja i osvajača. Te 1915. godine Srbi su dočekali Prvi svetski rat već iscrpljeni i oslabljeni u balkanskim ratovima, ali nisu pomišljali na predaju. Suprotstavili su se austrougarskoj vojsci koja je bila nadmoćnija, kako u naoružanju, tako i po broju vojnika. Šestog oktobra 1915. godine udružene austrougarske i nemačke snage započele su napad artiljerijom sa leve strane Dunava, tukući prostor od Smedereva do Rama. Mala odbrana Stiga bila je oslabljena izdvajanjem dela vojske za front prema Bugarskoj. Vođene su bitke na Ramu, Petki, Kostolcu, Zabeli, Ranovcu, Oreovici, Bubnju i ovde na Vranjevcu. Samo deveti puk je imao 311 poginulih i 660 nestalih na ovim prostorima“.

IMG-20231018-124356

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković podsetio je  okupljene da je Milion i 247 hiljada 435  broj palih Srba i Srpkinja tokom Vеlikog rata. „Ovo jе broj koji bi svako od nas trеbalo u pola dana u pola noći da zna, da zna koliko jе vеlika i skupa cеna kojom jе Srbija platila svoju slobodu, kojom jе Srbija platila svojе oslobođеnjе i ujеdinjеnjе“, istakao jе Sеlaković

IMG-20231018-125120

„Bilo je onih koji su godinama znali da pričaju da je i povlačenje srpske vojske, da su i bitke, među kojima je i bitka na Vranjevcu bile velika greška, a ja želim danas na ovom mestu da kažem, greške postoje u prirodnim naukama, greška može da se napravi u matematici, greška može da se napravi u fizici, ali u istoriji greške nema. Svako ko bi pričao o ovoj žrtvi kao o grešci, obesmišljava one koji su ovde hrabro pali“, kazao je Selaković.

U okviru obeležavanja godišnjice bitke na Vranjevcu upriličen je prigodan kulturno umetnički program.