Наредних дана биће претежно сунчано и суво, али без врућине, показује најновија временска прогноза Марка Чубрила.

Foto: RTV Biser

Он истиче да ће за викенд бити постепено, а од недеље осетно топлије уз максимуме и преко 35 степени целзијуса.

Средином следеће недеље освежење уз могуће пљускове, а пред сам крај месеца могуће ново отопљење као најава новог освежења почетком августа.

Све до викенда преко нашег региона ће струјати сув, али не баш претерано топао ваздух те ће ноћи бити врло свеже, а дани претежно сунчани уз повремену умерену облачност и сасвим малу вероватноћу појаве локалног пљуска, најваљује временска прогноза.

Још данас северозападни ветар повремено и јак, посебно на истоку региона затим углавном слаб до умерен.

Јутарњи минимуми од 9 до 17 степени Целзијуса, а дневни максимуми од 23 до 27, а само на југу региона око 33 степена Целзијуса.

За викенд топлије, али и даље без велике врућине, дневни максимум углавном између 27 и 31 степен Целзијуса, само на југу око 35 степени Целзијуса, напомиње Чубрило.

Формирањем циклона над Великом Британијом преко нашег дела Европе ће се од недеље покренути струјање веома топлог ваздуха, субтропског, порекла те ће уз нагло отопљење максимуми бити од +32 до +37, а у уторак понегде на крајњем југу Херцеговине и залеђу Јадрана и око 40 степени Целзијуса.

Ноћи ће поново постати топле и од недеље се рачуна на низ од 2-3 „тропске ноћи“.

Блаже освежење се симулира средином наредне недеље када би до нас требао стићи ослабљен хладан фронт циклона над западном Европом.

У овом моменту нема сигнала за неке чешће пљускове, које ГФС локално симулира већ у понедељак, тако да би среда после подне и ноћ ка четврку само локално донела јачи грмљавински пљусак, док би над великом делом региона, а над Јадраном готово сигурно остало суво.

Међутим, нема начина да модели све до почетка следеће недељке дају приближно реалну слику о снази тог фронта и тек кад он дође сасвим близу Алпа има смисла говорити од његовој снази, наводи Чубрило.

Тренутно су све опције могуће од јаче дестабилизаицје уз снажне грмљавинске пљускове (што је тренутно мало изгледна опција) до тога да фронт сасвим ослаби и донесе тек који редак пљусак.

Без обзира на то ипак би освежило и у другом делу наредне недеље би максимуми углавном били од +25 до +31 степени Целзијуса, само на југу око +33 степена Целзијуса.

Пред сам крај месеца би поново могло отоплити испред новог, могуће, јачег хладног фронта који би се спуштао ка алпима и у овом моменту је најреалније да почетак августа буде топао али спаран уз нестабилности, док би око 5. августа могло осетније освежити, каже Чубрило.

Све после 29.7. је подложно променама, тако да се су тек изгледи времена, а оно што је изгледно, до 26.7. остаје пријатно, затим следи краћи али врло јак топао талас, док би око 28.7. требало да освежи.

Извор: новости