Narednih dana biće pretežno sunčano i suvo, ali bez vrućine, pokazuje najnovija vremenska prognoza Marka Čubrila.

Foto: RTV Biser

On ističe da će za vikend biti postepeno, a od nedelje osetno toplije uz maksimume i preko 35 stepeni celzijusa.

Sredinom sledeće nedelje osveženje uz moguće pljuskove, a pred sam kraj meseca moguće novo otopljenje kao najava novog osveženja početkom avgusta.

Sve do vikenda preko našeg regiona će strujati suv, ali ne baš preterano topao vazduh te će noći biti vrlo sveže, a dani pretežno sunčani uz povremenu umerenu oblačnost i sasvim malu verovatnoću pojave lokalnog pljuska, najvaljuje vremenska prognoza.

Još danas severozapadni vetar povremeno i jak, posebno na istoku regiona zatim uglavnom slab do umeren.

Jutarnji minimumi od 9 do 17 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimumi od 23 do 27, a samo na jugu regiona oko 33 stepena Celzijusa.

Za vikend toplije, ali i dalje bez velike vrućine, dnevni maksimum uglavnom između 27 i 31 stepen Celzijusa, samo na jugu oko 35 stepeni Celzijusa, napominje Čubrilo.

Formiranjem ciklona nad Velikom Britanijom preko našeg dela Evrope će se od nedelje pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha, subtropskog, porekla te će uz naglo otopljenje maksimumi biti od +32 do +37, a u utorak ponegde na krajnjem jugu Hercegovine i zaleđu Jadrana i oko 40 stepeni Celzijusa.

Noći će ponovo postati tople i od nedelje se računa na niz od 2-3 „tropske noći“.

Blaže osveženje se simulira sredinom naredne nedelje kada bi do nas trebao stići oslabljen hladan front ciklona nad zapadnom Evropom.

U ovom momentu nema signala za neke češće pljuskove, koje GFS lokalno simulira već u ponedeljak, tako da bi sreda posle podne i noć ka četvrku samo lokalno donela jači grmljavinski pljusak, dok bi nad velikom delom regiona, a nad Jadranom gotovo sigurno ostalo suvo.

Međutim, nema načina da modeli sve do početka sledeće nedeljke daju približno realnu sliku o snazi tog fronta i tek kad on dođe sasvim blizu Alpa ima smisla govoriti od njegovoj snazi, navodi Čubrilo.

Trenutno su sve opcije moguće od jače destabilizaicje uz snažne grmljavinske pljuskove (što je trenutno malo izgledna opcija) do toga da front sasvim oslabi i donese tek koji redak pljusak.

Bez obzira na to ipak bi osvežilo i u drugom delu naredne nedelje bi maksimumi uglavnom bili od +25 do +31 stepeni Celzijusa, samo na jugu oko +33 stepena Celzijusa.

Pred sam kraj meseca bi ponovo moglo otopliti ispred novog, moguće, jačeg hladnog fronta koji bi se spuštao ka alpima i u ovom momentu je najrealnije da početak avgusta bude topao ali sparan uz nestabilnosti, dok bi oko 5. avgusta moglo osetnije osvežiti, kaže Čubrilo.

Sve posle 29.7. je podložno promenama, tako da se su tek izgledi vremena, a ono što je izgledno, do 26.7. ostaje prijatno, zatim sledi kraći ali vrlo jak topao talas, dok bi oko 28.7. trebalo da osveži.

Izvor: novosti