Sa rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, broj zaraženih osoba u svetu premašio je pet miliona, Južna Amerika je postala područje s najvećim porastom obolelih, prestigavši Sjedinjene Američke Države i Evropu.

Najveće južnoameričko žarište je Brazil, gde je u poslednja 24 sata zabeleženo 888 smrti od posledica bolesti Covid-19, a gotovo 20.000 ljudi je bilo pozitivno, čime je ukupan broj zaraženih došao na 293.357. Brazil je sada treći na listi po broju zaraženih koronavirusom, iza SAD-a i Rusije.

Od prvih potvrđenih slučajeva zaraze u Vuhanu, 10. janura, trebalo je gotovo tri meseca da bi se u svetu došlo do milion zaraženih osoba. U ovom trenutku se zaraza širi tempom od milion novih slučajeva svake dve nedelje, navodi agencija Rojters.

S više od pet miliona zaraženih u manje od pola godine, koronavirus je nadmašio broj godišnjih slučajeva težeg oblika gripa, kojih je, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, između tri do pet miliona svake godine.

Pandemija izazvana koronavirusom odnela je više od 329.000 života, iako postoji sumnja da je taj broj i veći. Više od polovine svih smrtnih slučajeva zabeleženo je u Evropi. Uprkos stalnom rastu broja novih slučajeva zaraze, mnoge su se države odlučile na ublažavanje zaštitnih mera, kojima je širenje virusa stavljeno pod kontrolu.

Podaci sa sajta worldometers.info

Izvor: N1, Hina