Na području požarevačke Gradske opštine Kostolac, „Elektroprivreda Srbije“ će izgraditi prvu vetroelektranu, čija će snaga biti 73 megavata.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Stubove sa vetrogeneratorima koji će, računajući i propelere, dostizati visinu od oko 180 metara isporučiće i postaviti kompanija „Simens gejms“, a predviđene lokacije su u atarima naselja Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, te na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka TE-KO. Vrednost projekta iznosi 114 miliona evra, od kojih je 80 miliona kredita Nemačke razvojne banke.
– Nadam se da ćemo vetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima učiniti sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova – izjavio je v. d. direktora pomenutog javnog preduzeća Miroslav Tomašević, objašnjavajući da će se na ovaj način proizvoditi oko 115 miliona kilovat-sati električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Inače, vetar kao pogon za proizvodnju struje će na području Braničevskog okruga biti iskorišćen i u Petrovcu na Mlavi. Tamošnji predsednik Opštine Duško Nedinić kaže da je već pripremljena odluka o izradi Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak, koja predstavlja osnov za pokretanje procedure kojom je predviđeno postavljanje 30 do 35 vetroturbina, u atarima naselja Ćovdin, Šetonje, Ždrelo, Bistrica, Stamnica i Vitovnica.
– Zahvaljujući ovoj investiciji, vrednoj više desetina miliona evra, budžet naše lokalne samouprave će se svake godine uvećavati za značajan iznos na osnovu prodaje električne energije. To će biti dodatni prihod koji ćemo uložiti u dalji razvoj infrastrukture i poboljšanje uslova života svih građana – izjavio je Nedinić, precizirajući da je vremenski interval za realizaciju ovog projekta pet godina, a potom će započeti eksploatacija.
ANALIZE

NA području pomenutih petrovačkih naselja, predviđenih za postavljanje vetroturbina, u toku su neophodna istraživanja zarad definisanja migratornih puteva ptica i slepih miševa. Tek na osnovu toga će biti određene pozicije za postavljanje opreme.