Nabavkom novog polukoncertnog klavira, opština Veliko Gradište ustupila je stari instrument odeljenju Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ u Gradištu kako bi obogatila fond ove ustanove. Tim povodom danas je, u sali Skupštine opštine, upriličena svečanost primopredaje između predsednika opštine Dragana Milića i direktora Škole Zorana Marića.

“Veliko zadovoljstvo i veliki dan za našu opštinu. A život pokazuje da mladost, sport i kultura pobeđuju sve nedaće. Nadam se da će to da se desi i sad – ovu koronu koja nas prati godinu dana, i mi se pridružujemo aktivnostima i paroli da život ne sme da stane. “, podelio je svoj entuzijazam s prisutnima predsednik Milić.

O saradnji sa Muzičkom školom i povodom današnjeg okupljanja on je rekao da je ovo primer dobre prakse kako saradnja treba da se odvija, ukazavši na zasluge svih zaposlenih i, naročito, direktora.

Škola i lokalna samouprava uspešno sarađuju skoro četvrt veka, a opština se potrudila da za to vreme obezbedi adekvatan prostor kao i da, svake godine na Dan Škole, odeljenju u Gradištu pokloni po jedan instrument.

Do sada su nabavljeni violina čuvenog Jana Nemčeka, klarinet, alt saksofon, violina, gitara i polu-koncertni klavir, flauta, gitara, dva saksofona, tri manje violine Jana Nemčeka, ustupljene na korišćenje od Fonda “V. P. Carevac“ i, danas, polovni polukoncertni klavir.

Kroz ovo odeljenje, muzičko obrazovanje steklo je preko 350 dece, a deo nastavnog osoblja takođe je iz ove sredine. O uspešnom radu govore i nagrade polaznika koje osvajaju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Muzička škola redovno prati kulturna dešavanja u ovoj opštini, učešćem na manifestacijama, Danu opštine i, posebno, Muzičkom festivalu “Carevčevi dani“ gde svoj doprinos daje kroz finansiranje kampa violinista i pevača, zajedno sa Tehničkom školom iz Kostolca, koncertom “Mokranjac – Carevcu“ kao i rad u Umetničkom savetu Festivala.

Predsednik opštine podsetio je na reči predsednice Vlade Ane Brnabić koja je, na otvaranju Ramske tvrđave, napomenula da će u obnovu jedne od najboljih muzičkih škola u zemlji – osnovnu i srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ biti uloženo 200 hiljada evra. Škola je ušla u program Agencije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije pa će sredstvima od projekta biti potpuno restaurirana zgrada odeljenja u Velikom Gradištu, pored ulaganja opštine u adaptaciju poslednjih desetak godina.

Učesnici su, ovom prilikom, obišli i prostorije izdvojenog odeljenja u Gradištu. Uz reči dobrodošlice, direktor Škole izrazio je zadovoljstvo posetom predsednika opštine Milića i predsednika Skupštine opštine Vladimira Štrpca kao i primljenim poklonom.

“Retki su gradovi i manje sredine u kojima imamo dva vrhunska klavira. U Muzičkoj školi je kupljen pre pet godina i novi u predivnoj skupštinskoj zgradi. Treći klavir je polovan, ali će biti vrlo dragocen za našu nastavu jer je u sasvim dobrom stanju.“. On je dodao da je prostorija u kojoj se nalaze predviđena da bude deo koncertne sale i multifunkcionalna. Potvrdivši odličnu saradnju sa opštinom, direktor je napomenuo da će, kada bude završen, objekat biti na ponos i Gradištu i Srbiji.

“Muzička škola čini puno koraka da opravda svoje postojanje i sva ulaganja koje grad čini za nas i ovu decu.“, rekao je Marić, izrazivši nadu da će ovo jednog dana biti samostalna škola.

Ovaj značajan događaj za ulaganje u kulturu uveličali su polaznici Škole, učenici 5. razreda, Ružica Živić i Ilija Pajkić, sjajnim izvedbama Baha i Šopena na oba klavira.

Izvor/foto: velikogradiste