Veliko Gradište kao motor razvoja turizma u Donjem Podunavlju

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić i državni sekretar Ministarstva turizma i omladine Uroš Kandić potpisali su dva sporazuma o izgradnji šetno-biciklističke staze pored Dunava u ovoj opštini.

1A5A0871
Foto: velikogradiste.rs

Oba sporazuma su veoma značajna za opštinu, a radi se o stazi koja će od Rama (skele, pristana i tvrđave) voditi do sela Zatonje, zatim do Srebrnog jezera i samog grada, a dalje je planiran nastavak od grada do sela Požeženo i naselja Vinci gde se spaja sa golubačkom stazom koja treba dalje da vodi do Golubačke tvrđave. Dunavska biciklistička staza će praktično, na ovaj način, spojiti Banat i Golubačku tvrđavu.

“Opština Veliko Gradište je, nesumnjivo, uz golubačku opštinu, motor razvoja turizma na Donjem Podunavlju“, rekao je državni sekretar, potvrdivši značaj sporazuma o saradnji.

“To je, faktički, uz marinu, treći veliki, kapitalni projekat ove godine koji ćemo započeti u opštini Veliko Gradište, jer cilj Vlade Republike Srbije jeste upravo razvoj Donjeg Podunavlja, u potpunosti, i Gornjeg u toku Dunava kroz Vojvodinu, i ovo je veoma važna kruzing destinacija, ne samo u Srbiji već i u Evropi.“, rekao je Kandić.

On je podsetio i da Vlada Republike Srbije realizuje čitav niz kapitalnih projekata kao što su uređenje keja u Novom Sadu, kamp u Kovinu sa turističko-rekreativnim sadržajem, ovom biciklističkom stazom, te da je ove godine u planu i marina u Golupcu, a u narednom i novo pristanište u Donjem Milanovcu, čime bi bila potpuno zaokružena nautička ponuda Donjeg Podunavlja po čemu će Srbija biti prepoznatljiva.

Predsednik Milić je, takođe, najavio da ovih dana treba da polčne izgradnja marine na Srebrnom jezeru koja će biti jedna od najlepših na Dunavu i, imajući u vidu blizinu Beograda i Rumunije i oko 250 vezova, i veoma posećena što će značajno uticati na razvoj turizma. Za marinu je izdvojeno oko 250 miliona i još toliko se očekuje da bude uloženo u narednom periodu.

Vrednost radova na prvoj deonici staze iznosi oko 300 miliona, a na drugoj 200 miliona dinara bez PDV-a.

On je, i ovom prilikom, zahvalio Vladi Republike Srbije, predsedniku države, Ministarstvu turizma i ministru na ulaganju u ovaj kraj, rekavši da se u opštini nikad nije ovoliko gradilo, pozvavši investitore i turiste da dođu na Srebrno jezero.