У нашу редакцију стило је саопштење из Удружења грађана „Искорак“ Пожаревац које преносимо у целости.

.Foto: RTV Biser/ Arhiva

 

У светлу потписаног Споразума о заједничком деловању између Удружења грађана „Искорак“ из Пожаревца, „Уније за пољопривреду и предузетништво“ из Малог Црнића и „Жабарске иницијативе групе грађана“ из Жабара, дајемо заједничку јавну и недвосмислену подршку напорима да се предстојећи избори за чланове савета месних заједница у овим срединама лише дегенеративног политичког утицаја странака и партија како би се сачувао демократски потенцијал избора и омогућило испољавање суверене воље грађана.

У том смислу охрабрујемо све честите грађане, све добре домаћине, предузетнике и људе који нису оптерећени политичким идеологијама, да узму учешће на овим изборима како као кандидати – тако и као бирачи.

Месне заједнице су одавно трн у оку владајућој коалицији. Што због нејасних законских решења која се на њих односе, што због чињенице да су предизборне активности везане за изборе за чланове савета месних заједница кренуле у недозвољеном правцу, дошли смо у ситуацију да се сада свим расположивим средствима морамо борити за деполитизацију месних заједница и нарочито за деполитизацију процеса избора за чланове њихових савета. Разарајући утицај политичких странака, партија и покрета на изборни процес у месним заједницама добија своју потврду у бројним објавама у медијима (и штампаним и електронским), посебно у онима који су наклоњени владајућим странкама. Наслови као што су; „СНС победио на изборима за Савете месних заједница“, „СНС победник на изборима за Савет месне заједнице“, „СНС-у сви мандати у Мерошини, Врању, Рашкој“… потпуно су оголили намеру владајуће коалиције да свим средствима месне заједнице претворе у још један инструмент владања народом и државом. Поменути избори су начин да то и остваре. Напомињемо да политичке странке, покрети и партије не могу да учествују на изборима за савете месних заједница! Па како је онда могуће да славе победу на изборима на којима као организовани политички субјект нису могли да учествују? Посебно је важно напоменути да наведене странке и коалиције на оваквим изборима не би смеле да спроводе изборну кампању. А то се увелико ради! Обијање прагова и наговарање грађана да гласају само за кандидате који су чланови одређене политичке опције представљају изборну кампању којој на оваквим изборима не би смело да има места. Застрашивање грађана, претње, уцене, подела пакета, куповина гласова окупљања испред бирачких места и „кићење“ изборних места фотографијама политичких лидера, спада у групу недозвољених и законом забрањених изборних радњи. Међутим, овим незаконитим активностима нема ко да стане на пут јер управо они који би то морали да спрече, такве активности и организују. На овај начин СНС уређује све аспекте ових избора и унапред прети да грађанску вољу махинацијама преобрати у политичку. Политичка сцена Србије се полако, али сигурно, претвара у позоришну сцену једне партије и једне странке, а грађанин као носилац суверенитета на таквој сцени постаје статиста и политички потрчко. Има ли излаза?

Наводимо члан 74. став 4 Закона о локалној самоуправи у коме се каже: „Избори са савет месне заједнице спроводе се по правилима непосредног и тајног гласања на основу општег и једнаког изборног права“. Дакле, непосредност избора представља суверену вољу појединца да се определи за личност, а не за политичку опцију којој та личност припада! Другим речима на изборима за савет месне заједнице може да се кандидује свако пунолетно лице чије је место пребивалишта у месној заједници у којој се избори врше, при чему његово политичко опредељење не сме да представља услов за кандидовање. Поставља се питање шта је то онда што би требало да кандидује грађанина за учешће на таквим изборима. Одговор је и лак и тежак у исто време. Није довољно рећи да је то његова „личност“ јер сам појам личност подразумева много различитих особина. Но, да не бисмо отишли у поље психологије довољно је да се наброје оне особине које наш народ уважава, а то су: честитост, стручност, образованост, храброст, истинољубивост, екстровертност, предузимљивост и савесност. За добре домаћине кажемо да имају све ове особине, односно кажемо да такве личности имају морални интегритет. Међутим, у изборној пракси се најчешће дешава да такве личности немају вољу да буду кандидати на изборима. Разлоге за тако нешто налазимо управо у политизацији избора и разорним последицама изборних мешетарења. Није тешко замислити неког сеоског пробисвета који на изборе излази као кандидат за члана савета месне заједнице са председниковом сликом на реверу и са исписаним слоганом „за нашу децу“ и који се празноглав шепури пред бирачима који су и у моралном и у сваком другом погледу у односу на њега моралне громаде. Такви кандидати, које званично предлаже „група грађана“, а незванично партија којој припадају, представљају неподношљив социјални смрад који прети да уништи функционалну способност месне заједнице и обесмисли њено постојање. Чињеница је међутим да и међу члановима партија, странака и покрета има честитих људи и добрих домаћина, али је невоља у томе што им партијски челници и комесари, чини се, те особине конфискују за промоцију сопствених (партијских) циљева. На тај начин, без обзира на морални профил, таква личност губи своју слободу и своју сувереност. Другим речима: као обичан грађанин (без кандидовања по партијској припадности) постаје легитимни представник људи које представља и који га кандидују, чиме остварује пуни суверенитет оличен у потпуној слободи избора, док као кандидат кога стављају на листу по захтеву партије, он губи ту слободу и сувереност и себи ставља партијске окове који ће му ограничити могућност поштеног кандидовања. На тај начин он уместо субјекта постаје објект

Било како било, једино решење је у масовном изласку на изборе уз потпуно игнорисање свих оних који су на листе стављани по захтеву било које партије или странке. Бирати најбоље и најспособније, а не најподобније, треба да буде гесло на овим изборима ако желимо да сачувамо месне заједнице као основне ћелије друштва у којима грађанин остварује своја суверена права која му по законима земље припадају. У противном, та кашика отрова коју на овај начин нуди владајућа коалиција, продубиће нашу агонију и увешће нас у кошмар какав се не да ни замислити!

Зато, изаберимо независног грађанина, а не политичког потрчка!