U požarevačkom zatvoru “Zabela” korona virusom zaraženo je 84 osuđenika, potvrđeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Kako je objašnjeno, od ukupno 29 penalnih ustanova, samo je u Zabeli potvrđeno prisustvo kovida 19, a ukupno je testiran 351 osuđenik.

KPZ „Zabela“, Foto: Danas

Reč je o osuđenicima smeštenim u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Kazneno-popravnom zavodu, koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika.

Lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovana su od drugih osuđenika”, rečeno je u Upravi.

Kako je objašnjeno, osuđenici koji imaju pridružene bolesti preventivno su medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu sa protokolom i preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

“Fizičko obezbeđenje ovih lica nije neophodno s obzirom na to da je reč o osuđenicima koji se nalaze u poluotvorenom odeljenju i, u skladu sa zakonom, inače imaju pogodnosti poput izlaska u grad, posete porodici i srodnicima u vreme vikenda i praznika, korišćenje godišnjeg odmora van zavoda…

Naglašavamo da je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni”, ukazuju u Upravi i ističu da u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

Od 11. marta su sva novoprimljena lica u zavodima smeštana u izdvojene manje sobe, u periodu od dve nedelje i to pod pojačanim zdravstenim nadzorom.

“Sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze obavezan lekarski pregled. U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, meri im se temperatura beskontaknim toplomerom i utvrđuje se da li lice ima i znake respiratorne infekcije/oboljenja disajnih organa (povišenu temperaturu, kašalj, kijanje otežano disanje, bol u guši). Ukoliko lice ima neki od ovih simptoma, biće odmah smešteno u odvojenu sobu od drugih lica. U tom slučaju će odmah biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove radi davanja uputstava i sprovođenja propisanih postupaka za slučajeve kod kojih se postavi sumnja na infekciju korona virusom”, ukazuju za list “Danas” u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U svim zatvorima se sprovode pojačane mere higijene, a preporuke se odnose na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravanje prostorija i produženi boravak lica na svežem vazduhu.

“U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, osuđeni ima pravo na boravak na svežem vazduhu najmanje dva sata, a to vreme će, u skladu sa mogućnostima, sada biti produženo. Zavodi imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lica, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba za smeštaj lica lišenih slobode i drugih površina. Dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana. U zavodima se svaki dan obavlja dezinfekcija svih prostorija i površina koja koriste osuđenici. To se odnosi na dezinfekciju njihovih soba, trpezarija (i to posle svakog obroka), prostorija za dnevni boravak, podova, kaseta koja koriste, metalnih površina, govornica u hodniku, rešetki u hodnicima, vrata…”, ukazuju u Upravi.

Takođe se, kako dodaju, redovno provetravaju sve prostorije, a licima su dostupna sredstva za higijenu ruku koja se stalno obnavljaju (pre svega sapuni) i produžen im je boravak na svežem vazduhu.

“Svi osuđenici koji su radno angažovani (na primer – u krojačkim pogonima, poslovima održavanje higijene i na poslovima na ekonomiji) nose zaštitne maske za lice i rukavice. Mere prevencije se odnose i na zaposlene u našim zavodima zbog njihovih kontakata van zavoda. Zato se od 11. marta u zavodima svim zaposlenima kada dolaze u smenu meri na ulasku u zavod telesna temperatura beskontaktnim toplomerima, a u slučaju da bude povišena – neće im biti dozvoljen ulazak u ustanovu. Svi zaposleni koriste obaveznu zaštitnu opremu tokom obavljanja svojih dužnosti (rukavice i maske za lice), a na više punktova su postavljena dezinfekciona sredstva”, naglašavaju u Upravi.

Inače, posete su se od 11. marta odvijale uz maksimalne mere zaštite i bile su skraćene sa sat vremena na 15 minuta trajanja i to samo sa jednim posetiocem koji je bio u obavezi da nosi masku i rukavice.

“Posete su organizovane u prostoriji sa staklenom preprekom. Svim posetiocima je na ulazu u zavode merena telesna temperatura beskontaktnim toplomerom. Od 30. marta, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije posete su do daljeg zabranjene”, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Danas.

Izvor: Danas