У својо најновијој временској прогнози метеоролог Ђорђе Ђурић за среду најављује температуре и до 40 степени!

Foto: RTV Biser

У среду понегде и до 40°Ц, а онда нам од петка стиже дугоочекивано и нешто дуже освежење са пљусковима и знатно пријатнијим температурама, наводи Ђурић.

У уторак и среду очекује се још топлије време у односу на понедељак. Под утицајем гребена са југозапада, који ће се са севера Африке пружати преко Медитерана и Балканског полуострва, очекује се адвекција вреле ваздушне масе и то у склопу југозападног висинског струјања. Истовремено, у среду се са Атлантика преко северозапада Европе очекује премештање циклона, а у склопу њега премештаће се и хладни фронт. Циклон и хладни фронт ће испред себе условити додатни прилив врелог ваздуха са севера Африке до нашег подручја, а веома топла ваздушна маса стићи ће све до североистока Европе, области Балтика и севера Русије. Са  јужним струјањем осим дотока вреле ваздушне масе са севера Африке, из области Сахаре, вишим слојевима атмосфере стићи ће и честице пустињског песка из Сахаре, што је потпуно природна појава, али и врло честа појава овог лета, што након падавина може бити видљиво на возилима.

Дакле, у уторак и среду у Србији сунчано и врело. Максимална температура у уторак од 34 до 38°Ц, у Београду до 37°Ц, а у среду ће бити најтоплије, уз темпертуре од 36 до 40°Ц, у Београду до 39°Ц. Осим у Београду, тропске ноћи очекују се наредних дана и у многим другим пределима Србије, пре свега на северу Србије, у Војводини и у кошавском подручју. У прилог томе ићи ће и појачани јужни ветрови, а у кошавском подручју и јак југоисточни ветар који се очекује током среде, па се у ноћи између уторка и среде у Београду, на југу Баната и у кошавском подручју очекује да минимална температура остане изнад 25°Ц.

У среду касније после подне и увече са подручја Алпа пребациће се нешто влажнија ваздушна маса до севера Србије, а нарочито до Војводине, па се очекује скретање ветра на северозападни, а долазак свежије масе изнад вреле подлоге створиће понегде и јаче грмљавинске непогоде.

Извор: новости.рс