Povodom Međunarodnog dana Roma, u Romskom edukativnom centru u Požarevcu održana je prigodna svečanost koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde” i romske himne „Đelem, Đelem“.

Foto: RTV BISER

Prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga, Vladimir Petrović koji je istakao važnost obeležavanja ovog dana ne samo za Romski edukativni centar, već i za sve Rome koje žive u Srbiji.

Foto: RTV BISER

„Ovo je prilika da govorimo o problemima sa kojima se Romska nacionalna zajednica suočava, kao što su pitanja socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, stanovanja, zapošljavanja“, rekao je Petrović.

Petrović je istakao niz rezultata koje je ovo udruženje imalo tokom prethodnih godina, i da posebnu zahvalnost duguju Gradu Požarevcu na nizu planova, akcija i inicijativa koji imaju za cilj poboljšanje uslova života svakog građanina koji živi na ovoj teritoriji.

Zamenik gradonačelnika grada, Predrag Mijatović je pozdravio sve prisutne Rome i Romkinje kojima je čestitao praznik.

Obraćajući se Romima sa teritorije Grada Požarevca Mijatović je rekao „Nadam se da će se složiti da su u lokalnoj samoupravi našli stabilnog partnera koji ne samo da osluškuje njihove sugestije već i sam daje predloge kako rešavati probleme romske zajednice. Socijalno uključivanje Roma i Romkinja prepoznato je kao jedno od prioriteta Vlade Republike Srbije, ne samo u ključnim strateškim dokumentima u procesu Evropskih integracija, već i zbog želje da izgradimo društvo koje će biti po meri svakog čoveka koji u njemu živi“, zaključio je Mijatović.

Foto: RTV BISER

Dan Roma je praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta.

Foto: RTV BISER

Osmi april ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. godine.

Međunarodni dan Roma je dan kojim se proslavlja romska kultura, istorija i jezik, kao i podiže svest o problemima s kojima se Romi i dalje suočavaju.

 

Projekat „Poslovni inkubator Požarevac: Promocija zapošljavanja i zapošljivosti Roma, povratnika i interno raseljenih lica u Braničevskom regionu“ realizuje Udruženje Roma Braničevskog okruga iz Požarevca i nemačke organizacije SODI – Solidaritatsdienst International e.V iz Berlina, a finansiran je od strane Nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Aktion Deutschland Hilf.