U Srbiji je od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 16 žena, rekla je koordinatorka „Sigurne kuće“ Vesna Stanojević. Istakla je i da ukupan broj slučajeva nasilja u porodici nije povećan otkako je počela epidemija koronavirusa, ali jeste broj ubijenih žena.

Pixabay

„To je nešto što nam se ponavlja. U odnosu na prošlu godinu imamo veći broj ubijenih žena, što je vrlo interesantno imajući u vidu da su bile na snazi ove vanredne mere“, navela je Stanojević za RTS.

Ona je podsetila da se 1. juna navršilo tri godine otkako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji, kao i svaki zakon, ima niz nedostataka.

„Šta ako nasilnik provede recimo 15 dana u pritvoru i istekne mu zabrana prilaska. On se vraća u istu kuću, u istu porodicu gde je i činio nasilje, poštovanje zabrane prilaska ne kontroliše niko“, upozorila je Stanojević.

Ona je ukazala da je važno da se o nasilju u porodici govori jer se nekada krilo i smatralo da je bruka i sramota za porodicu i ženu koja je prijavila nasilje.

„Imamo nacionalni SOS telefon, a i mi imamo telefon koji je otvoren 24 časa. Za vreme vanrednog stanja smo imali dosta poziva i to je jako bitno da žene mogu da se obrate za pomoć“, zaključila je ona.

Autor: Srna, N1