Danina Jeftić, dramska umetica iz Beograda svečano je otvorila 51. Festival dramskih amatera sela Srbije (Fedras).

Povodom svečanog otvaranja FEDRAS-a, u spomen parku upriličena je svečana akademija u kojoj su učestvovali: Pevačka grupa „Arija” Centra za kulturu, opštine Malo Crniće i Narodni orkestar Centra za kulturu opštine Malo Crniće.

Pozdravnu reč uputio je predsednik opštine i predsednik Organizacionog odbora Festivala, Mališa Antonijević:

-Ovo je mesto okupljanja svih onih koji pored svog zanimanja imaju i veliku ljubav prema pozorištu, ali svakako uz to ide i veliki dar prema glumi i upravo kroz tu ljubav podstiču i mlade naraštaje da pronađu sebe i time podstaknu u njima i želju da pozorište i glumu odaberu kao životni poziv. U duhu zajedništva, prijateljstva, ljubavi i saradnje ređaju se generacije, dolaze i odlaze glumačke trupe ali ostaje FEDRAS. Mnoga su poznata imena srpskog glumišta posetila našu opštinu za vreme trajanja Festivala, mnogo je njih izrazilo želju da se ponovo vrati i mnogima se ta želja i ispunila i upravo je to jedan od razloga zbog koga mogu da zaključim da je zasigurno FEDRAS taj koji je za vreme svog trajanja centar kulturnog zbivanja braničevskog okruga. Ovo je festival takmičarskog karaktera i želja je svakog učesnika da ponese laskavu ali prestižnu titulu pobednika FEDRAS-a, te iz tog razloga velika je odgovornost i na žiriju ovogodišnjeg Festivala da donese strogu ali pravednu odluku.

Festivalsku zastavu podigli su polaznici škole glume.

Foto: RTV Biser

Prve večeri festivala nastupili su domaćini sa predstavom „Dr“, po tekstu i u režiji Slobodana Ćustića.

Danas će od 16 časova nastupiti AP „Janićije Popović“ iz Gračanice sa predstavom „Ljubav u getu“, od 18:30 Putujuće pozorište Šopalović AP  „Mirko Tatalović“ iz Nove Pazove, a od 21 sat posetioci mogu pogledati predstavu „Uhvaćen u mrežu“ Gradskog pozorišta „Teatar 91“ iz Aleksinca.

U nedelju, 16. oktobra na programu su dve predstave. Od 17:30 časova publici u Malom Crniću predstaviće se „Teatar 5“ iz Beograda, a u 21 sat UG „Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić iz Grabovca.

Ponedeljak, od 12 časova je rezervisan za „Operaciju poklopac“ pozorišta „Kreativni haos“ iz Smedereva. Predstavom „Kum nije dugme“ od 19 časova predstaviće se KUD „Branko Radičević“ iz Boževca, a od 21 Gradsko pozorište „Moravište“ iz Ćuprije predstavom „Mala srpska komedija“

U utorak od 19 časova publika će biti u prilici da pogleda predstavu „Prosidba“ AP „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva, a od 21 na scenu će stupiti  Račansko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače. Oni će odigrati predstavu „Smrtonosna motoristika“.

U sredu, 19. oktobra od 19 sati na programu je predstava „Na sav glas“ AP „Đorđe Damjanov Đekša“ i KUD „Dr Borislav Jankulov“ Jaša Tomić. Od 21 predstavu „Sabrana dela Vilijama Šekspira“ odigraće Gradsko pozorište Jagodina.

Studio glume „Teatar 011“ iz Beograda odigraće predstavu „Dragi tata“ u četvrtak od 21 sat.

Pretposlednje večeri festivala nastupiće Dom kulture „Vlada Marjanović“ iz Starog sela sa predstavom „Uza ogledala“, a od 21 sat možete pogledati „Bajku o pozorištu“ pozorišra „Raša Plaović“ iz Uba.

Zatvaranje festivala planirano je za petak, 21. okobar, a festival će zatvoriti predstava „Jao meni“u izvođenju Produkcije „Maj art“ iz Beograda

.Ovogodišnji stručni žiri je u sastavu: Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, bivši ministar kulture, profesor glume iz Beograda, Vladimir Đorđević, dramski pisac, scenarista, reditelj iz Kragujevca i Lidija Vukićević, dramska umetnica iz Beograda.