У жељи да настави да позитивно утиче на екологију и да унапређује стање животне средине у Србији, компанија НИС потписала је Меморандум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством заштите животне средине Републике Србије о заједничкој реализацији еколошких пројеката.

Foto: Razmena sporazuma NIS-a i grada Požarevca

Такође, размењени су и споразуми о сарадњи између НИС-a и локалних самоуправа широм Србије, које су партнери НИС-овог програма друштвене одговорности „Заједници заједно“. Ове године, споразуми су фокусирани на подршку еколошким пројектима који ће бити реализовани у 12 градова и општина у Србији у којима компанија спроводи највећи део својих пословних активности – Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту. Укупна средства у износу од 107,5 милиона динара биће усмерена на унапређење заштите животне средине у овим градовима и општинама кроз увођење система соларног напајања и осветљења, замену котлова, уређење јавних градских паркова и парковских површина, садњу аутохтоних врсти биљака, постављање иновативних еколошких парковских елемената, соларно осветљење парка, постављање рециклажних канти и контејнера.

На свечаности у Палати „Србија“ Меморандум су потписали Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства, као и Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине. Манифестацији су присуствовали и представници локалних заједница, учесница програма „Заједници заједно“, у чије име се присутнима обратио Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Потписивањем споразума о сарадњи између НИС-а и 12 локалних заједница уједно почиње и овогодишњи конкурс „Заједници заједно“. О избору пројеката одлучиваће Комисија састављена од представника компаније НИС, локалних самоуправа, Министарства заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике. Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ који траје до 5. јула 2021. године могу се наћи на сајту https://www.nis.eu/zajednici-zajedno/, а резултати конкурса биће објављени до 15. септембра 2021. године. Од 2009. године НИС је у оквиру програма „Заједници заједно“ у развој локалних заједница уложио око 1,4 милијарде динара и реализовао више од 1.000 пројеката.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, рекла је да зелена агенда и зелена економија треба да буду модел раста и да сви пројекти које реализује држава, као и локалне самоуправе и друштвено одговорне компаније, треба да допринесу да Србија иде путем одрживог развоја.

”Нико од нас не може сам да направи тако велике кораке у заштити животне средине, одрживом развоју, енергетској транзицији, не може само једно министарство, један град, влада, једна компанија. Али, можемо ако смо сви у томе заједно, као што смо заједно кад се доносе одлуке у енергетици, рударству и заштити животне средине и као што заједно радимо на овом пројекту ”, рекла је Михајловићева.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, рекао је да НИС,  као једна од највећих компанија у Србији, настоји да буде пример другима по успешном развоју бизниса, али и по ефикасној заштити животне средине.

„Од 2009. године у еколошке пројекте уложили смо готово 120 милиона евра. Али, наше инвестиције у ту област су вишеструко веће, јер све наше капиталне пројекте реализујемо са намером да унапредимо заштиту животне средине. Данас, са нашим пријатељима из Владе Србије и локалних заједница, настављамо овај важан посао – настављамо да улепшавамо Србију. И радићемо на томе сваког дана, упркос изазовном времену. На тај начин, испуњавамо своју визију и свој мото – да будућност претварамо у дело. Хвала вам што ћете бити са нама на том путу“, навео је Тјурдењев.

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије,  истакла је да је програм Заједници заједно велика шанса за 12 градова и општина да конкуришу за најважније еколошке пројекте.

„Компанија НИС је препознала шта је најпотребније градовима и општинама и зато ће по овом програму улагати у замену котларница на еколошки прихватљивије енергенте, озелењавање јавних површина, пошумљавање. У министарству које водим трудили смо се да подржимо такве пројекте, и кроз наше конкурсе донели смо средства у 54 локалне самоуправе. Значи нам свака помоћ друштвено одговорних компанија и надам се да ће и друге следити овај пример“, рекла је Вујовић.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада истакао је у име свих локалних самоуправа које учествују у програму „Заједници заједно“ значај сарадње са компaнијом НИС, и напоменуо важност улагања у еколошке пројекте.

„Сарадња са НИС-ом променила је набоље наше градове и општине у разним сферама. То су биле године борбе за лепшу и чистију Србију, а ова етапа, коју данас покрећемо, показује да је Србија ојачала, сазрела и да брине о сваком аспекту живота грађана. Програмом „Заједници заједно“ спојили смо питање заштите животне средине и енергетике и показали да те две сфере могу и морају да функционишу заједно. Одрживи развој је нешто што су Уједињене нације одавно дефинисале, те је јасно да то нису сукобљене стране, већ заједничке, партнерске позиције“, навео је Вучевић.

Извор: Промотивни текст