Kompanija „Tviter“ objavila je nova pravila kojima će omogućiti privatnim licima da podnesu zahtev za uklanjanje fotografija ili video-snimaka na kojima se nalazi njihov lik. Iz „Tvitera“ navode da je cilj novih pravila prevencija uznemiravanja i ometanja privatnosti, a dodaju da su izuzeci objave koje se dele radi javnog interesa.

Foto: Pixabay

Iz „Tvitera“ navode da deljenje ličnih sadržaja, poput fotografija i video-snimaka, „potencijalno može da naruši nečiju privatnost i dovede do emocionalne ili fizičke štete“.

U pravilima koja su objavljena danas ističu kako „zloupotreba privatnih sadržaja može da utiče na sve, ali može da ima značajan efekat na žene, aktiviste, disidente i članove manjinskih zajednica“.

Pravila potencijalno obuhvataju „sav sadržaj privatnih lica bez dozvole osobe čiji je lik prikazan na tim sadržajima“, a iz „Tvitera“ su predstavili nekoliko potencijalnih slučajeva zbog kojih bi kompanija uklonila sadržaj.

Ističu da je cilj novih pravila da se uklone fotografije i video-snimci koji podstiču nasilje putem interneta, ali da će u praksi njihova primena zavisiti od suda moderatora koji će odlučivati od slučaja do slučaja.

„Uvek ćemo nastojati da procenimo kontekst u kome se sadržaj deli i, u takvim slučajevima, možemo dozvoliti da slike ili video-snimci ostanu na usluzi“, saopštila je kompanija.

Iz kompanije navode da bi, na primer, uzeli u obzir da li je slika javno dostupna i/ili je pokrivena u mejnstrim ili tradicionalnim medijima; da li određena slika i prateći tvit tekst daju dodatnu vrednost javnom diskursu; dele se u javnom interesu ili su važni za zajednicu.

Tviter je najavio da ova politika stupa na snagu odmah.

Kompanija je već imala politiku protiv deljenja privatnih informacija pojedinaca, uključujući adrese, finansijske podatke i brojeve telefona, a najnoviji potez ocenjuje kao deo napora da se usklade njene bezbednosne politike sa standardima ljudskih prava.