Od kada je pandemija Covid-19 pauzirala i „parkirala“ veliki broj letova, mnoge avio-kompanije dosetile su se „letova koji ne idu nigde“.

Pixabay

U Japanu, Singapuru i Australiji jednosatni ili dvočasni letovi mahom oko zemlje, sa povratkom na početni aerodrom postali su vrlo popularni među ljudima željnih avio-putovanja.

Iako su mnogima ovakvi letovi zazvučali smešno, oni su imali svoju bazu kupaca što je doprinelo da se aktiviraju i letovi za razgledanje termoelektrane Černobilj.

Letovi iznad Černobilja trajaće sat i 10 minuta

U Ukrajini, nacionalna avio-kompanija Ukraine International odlučila je da pokrene letove iznad Černobilja.

U izjavi avio-kompanije stoji da je shodno „sve većim zahtevima svojih voljenih putnika“ ponuditi „let za nigde“ na maloj nadmorskoj visini iznad Kijeva i do zone katastrofe u Černobilju.

Prvi let iznad Černobilja će se održati 7. marta i sva mesta su već rasprodata. Novi let je planiran za 13. mart. Putovanja će se obavljati avionom Embraer 195, avion će leteti na nadmorskoj visini od 900 metara, iznad reke Dnjepar, prema Černobilju, prenosi Travel Magazine.

Černobiljska zona i dalje ima značajnu količinu zračenja, ali izgleda da niko ne mari za mere predostrožnosti. Trenutno nije poznato šta bi ovo moglo značiti za putnike aviona. Černobilj je udaljen oko 100 kilometara severno od Kijeva, odakle polazi let.

Za ljubitelje vazduhoplovstva, letelica će leteti i nad Državnim preduzećem Antonov koje se nalazi u blizini Kijeva, domom An-225 Mriya, najvećeg svetskog aviona samo sa teretom.

Putovanje će, prema predviđanjima, trajati oko sat vremena i deset minuta.

 

Izvor: b92