Од када је пандемија Цовид-19 паузирала и „паркирала“ велики број летова, многе авио-компаније досетиле су се „летова који не иду нигде“.

Pixabay

У Јапану, Сингапуру и Аустралији једносатни или двочасни летови махом око земље, са повратком на почетни аеродром постали су врло популарни међу људима жељних авио-путовања.

Иако су многима овакви летови зазвучали смешно, они су имали своју базу купаца што је допринело да се активирају и летови за разгледање термоелектране Чернобиљ.

Летови изнад Чернобиља трајаће сат и 10 минута

У Украјини, национална авио-компанија Украине Интернатионал одлучила је да покрене летове изнад Чернобиља.

У изјави авио-компаније стоји да је сходно „све већим захтевима својих вољених путника“ понудити „лет за нигде“ на малој надморској висини изнад Кијева и до зоне катастрофе у Чернобиљу.

Први лет изнад Чернобиља ће се одржати 7. марта и сва места су већ распродата. Нови лет је планиран за 13. март. Путовања ће се обављати авионом Ембраер 195, авион ће летети на надморској висини од 900 метара, изнад реке Дњепар, према Чернобиљу, преноси Травел Магазине.

Чернобиљска зона и даље има значајну количину зрачења, али изгледа да нико не мари за мере предострожности. Тренутно није познато шта би ово могло значити за путнике авиона. Чернобиљ је удаљен око 100 километара северно од Кијева, одакле полази лет.

За љубитеље ваздухопловства, летелица ц́е летети и над Државним предузец́ем Антонов које се налази у близини Кијева, домом Ан-225 Мриyа, највец́ег светског авиона само са теретом.

Путовање ће, према предвиђањима, трајати око сат времена и десет минута.

 

Извор: б92