Tri godine do diplome: Novi rok za stare studente da završe fakultet u izmenama zakona

Studenti, koji su upisali studije pre usvajanja Bolonjske deklaracije, dobili su novi rok da završe fakultet. Oni imaju još tri godine da diplomiraju po pravilima koja su važila, kada su oni upisivali studije. Ako se računa i tekuća školska godina, do sticanja diplome ih deli četiri godine. Ministar prosvete Branko Ružić je, na sastanku sa predstavnicima studenata najavio da će u izmene Zakona o visokom obrazovanju biti definisana nova pravila.

Ilustracija/Pixabay

Prema aktuelnom zakonskom rešenju, studenti upisani na osnovne studije na fakultetima i na višim školama do 10. septembra 2005. mogli su ih završiti, po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studiranja, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine, odnosno 30. septembra prošle godine. Za akedemce upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, rok je kraj septembra ove godine. To se odnosi i na studente magistarskih i doktorskih studija, koji su takođe upisani po starim propisima.

Na predlog Ministarstva prosvete, Vlada Srbije je sredinom septembra prošle godine usvojila zaključak, kojim se predviđa da se ovim studentima produži rok za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija. Zaključkom je produžen rok i studentima magistarskih i doktorskih studija.

Među „večitim“ studentima ima i onih, koji su već godinama ostvareni u svojom poslovima i koji su odavno odustali od studiranja. Iako se ne pojavljuju na predavanjima, vežbama i ne izlaze na ispite, oni o dalje imamu indeks i vode se u evidenciji visokoškolske ustanove. Njima bi sticanje diplome, bilo samo formalno važno jer su,  neki u momentu odsutajanja od učenja zbog zaposlenja, već bili apsolventi sa velikim brojem položenih ispita. Stari studenti su, prošle godine, predali nadležnim državnim organima peticiju sa više od 2.200 potpisa, u kojoj su tražili neograničen rok da završe fakultet.