Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

Foto: Pixabay

„Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi“, rekla je Kisić Tepavčević za Blic.

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen „svaki detalj“ i ukoliko budu želele da učestustvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u teritorijalno najbližem zavodu ili institutu.

„Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu“, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na koronavirus.

Na pitanje da li neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

„Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Izvor: Beta, N1