Svetski dan porodice se obeležava 15. maja širom sveta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine proglasila 15. maj Svetskim danom porodice kako bi podigla svest o pitanjima porodice i pomogla da ova pitanja dobiju značajnije mesto1. Cilj obeležavanja ovog dana je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca unutar porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Foto: Pixabay

Danas se u celom svetu suočavamo sa velikim problemima i promenama u porodičnom životu. Institucija porodice je ugrožena, a višestruka kriza u društvu uticala je na rušenje starog sistema vrednosti, što se odražava i na porodicu. Sve je više jednočlanih domaćinstava, a podaci o natalitetu su poražavajući. Mladi se teže odlučuju na osnivanje ili proširenje porodice, a savremeni ubrzani način života dovodi do toga da porodicu sve manje vide kao oslonac u životu, već kao dodatni teret. Odgovornost i briga o drugima nisu više osnovne društvene vrednosti, a broj razvedenih brakova raste iz godine u godinu. Na porodicu se prenose svi problemi sa kojima se suočava i društvo, a nasilje je svakodnevni deo naše stvarnosti.

Udruženje Roditelj se već godinama trudi da osnaži instituciju porodice kroz sveobuhvatnu brigu o roditeljima, deci i porodici u celini. Na Svetski dan porodice, Udruženje Roditelj podseća da samo zajedničkim naporima svih društvenih činilaca uloga porodice može biti značajnije promenjena, a briga za očuvanje porodice je ujedno i briga za očuvanje života1