Ideja o Svetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je celonoćnu muzičku proslavu prvog dana leta koji je najduži dan u godini.

Foto: Pixabay

Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svetskoga dana muzike i prvoga dana leta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

Kako proslaviti dan svetske muzike

Najbolji način da se proslavi Svetski dan muzike je da provedete dan slušajući sve svoje omiljene pesme i izvođače, a ako posedujete avanturistički duh bacite se na istraživanje muzike različitih kultura. Možete koristiti Youtube, Bandcamp ili neki drugi muzički servis. Takođe, raspitajte se za muzičke događaje u svom mestu i posetite neki od njih. U svakom slučaju neka vam ovaj dan ne prođe bez muzike!

Izvor: Remix press