Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu predstavlja međunarodnu kampanju koja promoviše bezbedan i zdrav rad. Najviše povreda na radu dešava se u građevini, industriji i poljoprivredi, pa inspekcija rada strože kontroliše poslodavce koji se bave ovim delatnostima.

Foto: Pixabay

Broj teških povreda na radu relativno se smanjuje, čemu doprinosi i novi oblik rada inspektora. Najvažnije je stvoriti ambijent za zaposlene u kome će se zaposleni osećati slobodno, sigurno, autonomno i ravnopravno.

Kada je reč o bezbednosti radnika, najvažnija je prevencija.

Statistika pokazuje da na svakih 15 sekundi u svetu radnik umre zbog povrede na radu ili posledica zadobijenih na radnom mestu, a na godišnjem nivou taj broj iznosi 2,3 miliona radnika.

Najčešća oboljenja u vezi sa radnim mestom su kancerogena oboljenja usled izlaganja otrovnim supstancama, bolesti skeleta i mišića, respiratorna oboljenja, gubitak kose, bolesti krvotoka i zarazne bolesti usled izlaganja patogenima. Globalno,samo azbest prouzrokuje 100.000 smrti godišnje.

U poljoprivrednom sektoru upotreba pesticida dovodi do 70.000 smrti usled trovanja sa akutnim ili dugoročnim posledicama.

Izvor: apotekavrbas.co.rs