Iako većina ljudi o vlašcu misli kao o jednostavnom ukrasu za pečeni krompir, jelima od jaja i salate, postoji još mnogo potencijalnih prednosti i upotrebe ovog svestranog povrća.

green grass on brown soil

foto: Unsplash

Kao i drugo povrće u istoj porodici, ono je prepuno važnih hranljivih materija i jedinjenja koja pospešuju zdravlje, štite od hroničnih bolesti, jačaju imunitet i još mnogo toga.

Šta je vlašac?

Višegodišnja biljka koja je povezana sa lukom i ima tanke listove koji se koriste kao začin. Vlašac, takođe poznat kao luk vlašac, je jestiva vrsta biljke koja pripada rodu Allium . Praziluk , ljutika , beli luk i vlašac su takođe blisko povezani i dele sličan skup hranljivih materija i zdravstvenih prednosti.

Ova aromatična biljka postoji najmanje 5.000 godina i uzgaja se od srednjeg veka. Rastu u velikim grozdovima nalik travi i imaju dugačke, tanke listove sa ljubičastim cvetovima, ali ne sadrže istu podzemnu lukovicu kao druge vrste luka.

Imajte na umu da postoji nekoliko drugih biljaka koje izgledaju slično, ali zapravo pripadaju različitim vrstama biljaka i imaju male razlike u pogledu ukusa i zdravstvenih koristi. Kineski vlašac, na primer, odlikuje se jedinstvenim ukusom belog luka i prisustvom mirisnih belih cvetova i ravnih listova.

Glavna razlika između vlašca i mladog luka je u njihovim ukusima. Mladi luk ima jak, biber ukus dok je vlašac blaži.

Iako se obično konzumira u malim količinama, svež vlašac i dalje ima veliku važnost kada je u pitanju ishrana. Kada se kombinuje sa raznim drugim zdravim namirnicama, čak i samo jedna supena kašika može vam pomoći da povećate unos vitamina K, vitamina C i vitamina A kako biste zadovoljili svoje dnevne potrebe za hranljivim materijama.

Zdravstvene prednosti

1. Povećajte snagu kostiju

Jedna od najvećih prednosti vlasca dolazi od sadržaja vitamina K. Osim što igra centralnu ulogu u zgrušavanju krvi, vitamin K je takođe važan za održavanje zdravih i jakih kostiju. Zbog svog učešća u metabolizmu kostiju, neke studije pokazuju da vitamin K može poboljšati mineralnu gustinu kostiju i smanjiti rizik od preloma.

Za najbolje rezultate, obavezno uparite vlašac sa drugom hranom sa vitaminom K. Lisnato povrće, mladi luk, prokulice, kupus, brokoli i krastavci su odlični izvori vitamina K za izgradnju kostiju.

2. Smanjite upalu

Iako je akutna upala normalan deo imunološkog odgovora, dugotrajno održavanje visokog nivoa upale može biti neverovatno štetno za vaše zdravlje. Ne samo da je vlasac odličan izvor antioksidanata koji uklanjaju upale, već je bogat i drugim jedinjenjima koja takođe mogu pomoći u smanjenju upale.

Jedna in vitro studija sprovedena u Rumuniji je zapravo otkrila da listovi biljke vlašac pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i takođe pokazuju snažna antiinflamatorna svojstva, što ga čini i antiinflamatornom i antioksidativnom hranom .

3. Pomoć u prevenciji bolesti

Obećavajuća istraživanja sugerišu da bi vlašac mogao pomoći u prevenciji hroničnih stanja, kao što su bolesti srca i dijabetes. Prema pregledu objavljenom u Komplementarnoj i alternativnoj medicini zasnovanoj na dokazima, biljke iz roda Allium su bogate „organosumpornim jedinjenjima, kvercetinom , flavonoidima, saponinima i drugim, koji imaju antikancerogene, preventivne kardiovaskularne i srčane bolesti, protiv upale, protiv gojaznosti, antidijabetes, antioksidansi, antimikrobna aktivnost, neuroprotektivna i imunološka dejstva.”

Takođe sadrže dobru količinu vitamina C, važnog vitamina rastvorljivog u vodi, koji je i snažan antioksidans. Istraživanja pokazuju da vitamin C štiti imuni sistem, pomaže u borbi protiv infekcija i ima terapeutski efekat protiv mnogih bolesti i poremećaja. Iako vlašac sam po sebi verovatno neće ispuniti vaše dnevne potrebe za vitaminom C, može se kombinovati sa raznim drugim voćem i povrćem kako biste povećali unos ovog esencijalnog mikronutrijenta .

4. Dobar izvor holina

Vlašac je odličan izvor holina, važne hranljive materije koje mnogi od nas ne dobijaju dovoljno. Holin je uključen u sintezu neurotransmitera, ćelijsku strukturu, metabolizam i još mnogo toga. Takođe se smatra da igra direktnu ulogu u zdravlju jetre, funkciji mozga i razvoju fetusa. Zbog toga je apsolutno neophodno osigurati da unosite dovoljno u svakodnevnoj ishrani.

Drugi dobri izvori holina su jaja, divlji losos, kinoa, piletina, karfiol i pšenične klice.

Recept za vlašac u maslinovom ulju

  • 1 l gušćeg jogurta
  • prstohvat soli
  • sitno seckan vlašac
  • oko 2 dl maslinovog ulja

Jogurt blago posolite pa ga prebacite u gušću gazu koju ste postavili na cediljku iznad neke kante ili velike posude. Uvežite krajeve gaze i ostavite jogurt tako da visi i slobodno kaplje 24 do 48 sata. Nakon tog vremena od jogurta ćete dobiti blag krem sir koji je poznat pod nazivom labneh.

Kašičicom uzimajte komadiće labneha veličine oraha i uvaljajte ih u sitno seckan vlašac. Uvaljane kuglice ređajte na tanjir i stavite u frižider na oko pola sata.

U čistu teglu od oko 500 ml sipajte malo maslinovog ulja. Stavite kuglicu labneha uvaljanu u vlašac pa dospite malo ulja. Pažljivo stavite sledeću kuglicu (da se ne slepe) i dolijte ulja. Ređajte tako dok ne potrošite sve kuglice. Pazite da na kraju kuglice ne vire iz ulja.

Zatvorite teglu i ostavite dva dana u frižideru. Izvadite teglu oko 1h pre služenja na sobnu temperaturu da se ulje vrati u tečno stanje. Mažite na svež domaći hleb