U većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm.

Danas na severu i zapadu Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i to će biti uvod u veoma jaku promenu vremena, a doneće je snažan ciklon sa centralnog Mediterana, rekao je meteorolog, Đorđe Đurić.

– Ovaj snažan ciklon sa Tirenskog i Jadranskog mora premeštaće se svojm centrom u ponedeljak i utorak preko Balkanskog polostrva i Srbije dalje preko Karpata na severoistok i doneće veoma jaku kišu, obilne padavine i veoma vetrovito vreme. Kiša će u ponedeljak ujutro već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele – kaže Đurić.

Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine.

– U većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego tokom celog oktobra, a prosčena količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 mm. Beograd je pre dva dana već dobio 35 mm za nešto manje od 20 sati – kaže meteorolog.

Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i u utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova. Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski, ali ipak, kako se očekuje da ponegde padne i 70 mm kiše, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije.

Nakon 21-22°C u nedelju, ponedeljak će doneti Srbiji temperature od 12°C na severozapadu do 24°C na jugoistoku Srbije, a upravo će ciklon i hladni front usloviti veoma jaku promenu vremena.

Izvor: novosti