Stevie Wonder, američki muzički virtuoz, tekstopisac, multi-instrumentalista i producent, rođen je 13. maja 1950. godine. Iako je rođen slep, već sa jedanaest godina potpisao je ugovor sa Motown Recordsom. Kroz karijeru je snimio više od trideset pesama koje su zauzele vrhove američkih top-lista, osvojio dvadeset dve Gremi nagrade, što ga čini rekorderom među muškim solo izvođačima.

Foto: Pixabay

Pored muzičkog uspeha, Stivi Vonder je bio angažovan i u političkim aktivnostima. Na primer, 1980. godine vodio je kampanju za proslavu rođendana Martina Lutera Kinga kao državnog praznika u SAD-u, a 2009. imenovan je za Glasnika mira Ujedinjenih nacija.

Prema muzičkom časopisu Billboard, na listi 100 najboljih umetnika svih vremena, povodom 50. godišnjice američke top-liste singlova, Stivi Vonder zauzeo je 5. mesto.

Već u svojoj trinaestoj godini, Stivi je osvojio publiku hitom „Vrhovi prstiju (Pt.2)“, koji je snimljen uživo tokom turneje „Motortown Revue“. Ova pesma, na kojoj je Stivi svirao bongo bubnjeve, harmoniku i pevao, postala je broj jedan na američkim top-listama, šire ga afirmišući kao muzičkog genija.

Osim svojih solo dostignuća, Stivi je doprineo i uspehu drugih umetnika iz Motowna. Komponovao je hit „Klovnove suze“, koji su izveli Smokey Robinson i The Miracles.

Stevie je takođe imao uloge u filmovima poput „Mišićava žurka na plaži“ i „Bikini plaža“, gde je predstavljao sebe kao mladog talenta. Odbacujući nadimak „Mali“, Vonder je nastavio da gradi svoju legendu kroz nezaboravne hitove sredinom 1960-ih poput „Napet (Sve je u redu)“ i „Duvanje u vetar“ – njegova interpretacija Bob Dilanove pesme.