U organizaciji Turističke organizacije Malo Crniće, a pod pokroviteljstvom Opštine Malo Crniće i Ministarstva turizma i omladine, u Zaovačkoj šumi održana je tradicionalna manifestacija „Stiško poselo“, koja je i ove godine okupila preko hiljadu zaljubljenika prirode, gastronomije i tradicije.

 

Program je počeo od ranih jutarnjih sati pripremom gulaša i riblje čorbe, a stručni žiri je ocenio i nagradio najbolje. Žiri u sastavu Bogoljub Milošević, Danijela Stanković  i Gordana Ivković izabrali su najbolji gulaš koji je pripremila ekipa Mesne zajednice Tićevac. Drugo mesto zauzela je ekipa „Mijatović komerc“ iz Salakovca, a treće Udruženje gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“ iz Petrovca na Mlavi. „Fiško“ iz Dubočke pripremio je najbolju riblju čorbu. Drugoplasirani je bio Draško Stojanović iz Crljenca, dok je treće mesto osvojila ekipa „Pingvin“ iz Požarevca.

Udruženja žena su na štandovima predstavila svoje kulinarske specijalitete, kao i ručne radove. Dodeljene su nagrade za najlepši ručni rad Udruženju žena Prugovo, nagrada za najbolje staro jelo pripalo je Udružeju žena „Etno dame“ iz Laznice, a najlepšu pogaču pripremilo je  Udružeju žena „Ćovdinke“. Priznanje za najbolje slano jelo dobilo je Udruženje žena Bradarac, a za slatko Udruženje žena „Starčevljanke“.

Nagradu za najlepšu dekoraciju dobilo je Udruženje žena „Vidovdan“ iz Celikog sela, najlepši štand imalo je Udruženje žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, dok je nagradu za najveseliji štand dobilo Udruženje žena „Rašančanke“ iz Rašanca. Nagradu za najlepši vez dobilo je Udružeju žena „Zlatne ruke“ iz Kladurova, za najlepšu uniformu „Bratstvo Golić“, Najinteresantniji stari predmet imala je Etno sekcija „Mladost“ iz Poljane. Sveukupni pobednik manifestacije bilo je Udruženje žena „Stamničanke“ iz Stamnice.

Predsednik Opštine Malo Crniće Mališa Antonijević je otvorio ovu najmasovniju manifestaciju u opštini i pritom se zahvalio takmičarima koji su pripremali gulaš i riblju čorbu, udruženjima žena, folklorašima, orkestru „Gvardia“, voditeljima Dragani Aleksić i Milanu Raoniću, kao i direktorki Turističke organizacije na odličnoj organizaciji.

Jasna Jović, direktorka Turističke organizacije iskoristila je priliku da se zahvali Ministarstvu turizma i omladine koje je podržalo manifestaciju, a predsedniku Opštine Malo Crniće Mališi Antonijeviću, Centru za kulturu i JKP „Čistoća“ na uspešnoj saradnji.

Titulu Mis Stiškog posela u konkurenciji dvanaest lepotica ponela je Dejana Obradović iz Smoljinca. Prva pratilja je Lana Savić iz Kule, a druga  Neda Savić iz Toponice.

Na letnjoj pozornici, u okviru kulturno-umetničkog programa nastupila su Kulturno umetnička društva iz Malog Crnića, Boževca i Smoljinca,  orkestar „Gvardija“, a sam finiš manifestacije protekao je narodnim veseljem i koncertom Radiše Uroševića.

Autor/Foto: RTV Biser