Stefan Milenković je srpski violinista i muzički pedagog.

Vikipedija

Rođen je u Beogradu, 25. januara 1977. godine u porodici Zorana Milenkovića, violiniste, i Lidije Kajnaco, pijanistkinje italijanskog porekla. Prve časove violine davao mu je otac još kad je imao tri godine. Tri godine kasnije imao je prvi nastup kao solista sa orkestrom. Godine 1984, otpočela je njegova intenzivna muzička karijera. Od petnaeste godine je živeo u Italiji. Svirao je za američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. i za sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova u Beogradu 1988. godine. Godine 1991. slušao ga je papa Jovan Pavle Drugi. Svoj hiljaditi nastup imao je 1993. godine u Montereju u Meksiku.

Nakon što je 1994. kao najmlađi diplomac diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pozvan je da studira na Školi Džulijard u Njujorku, gde je radio sa Doroti Delej, a od 2003. godine i predavao. Nastavio je da izvodi brojne koncerte i 2000. godine postao je izborni član Perlmanovog muzičkog programa. Godine 2003, imenovan je za dopisnog člana Škole Džulijard.

Stefan Milenković je bio profesor na fakultetu muzike Univerziteta Ilinoisa u Urbani i Šampejnu, odsek gudačkih instrumenata, od 2012. gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Posle 40 godina izuzetne karijere, Stefan Milenković vratio se u Srbiju, a povratak kući posle tri decenije u inostranstvu umetnik vidi kao deo procesa lične evolucije.

Izvor: Vikipedija