Stanje bezbednosti na posručju Braničevskog okruga za oktobar mesec 2023. godine

Mup Pozarevac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Požarevcu, tokom oktobra meseca 2023.godine nastavili su sa trendom iz ranijeg perioda, održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Braničevskog okruga i ostvarili dobre rezultate rada.

Foto: RTV Biser

Tokom oktobra meseca izvršeno je 127 krivičnih dela, od kojih je 61 krivično delo izvršeno od strane nepoznatog izvršioca a rasvetljeno je 45 krivičnih dela, odnosno ostvarena je efikasnost u rasvetljavanju od oko 74%.
U periodu prvih deset meseci 2023.godine, broj izvršenih krivičnih dela je na okvirno istom nivou u odnosu na isti period prošle godine, uz visoku efikasnost u rasvetljavanju krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatog izvršioca, koja je na nivou od oko 78%.

Stanje javnog reda tokom oktobra meseca bilo je povoljno, obzirom da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu niti takvih događaja koji bi mogli da izazovu povećanu uznemirenost građana.

Bezbednost saobraćaja tokom oktobra meseca karakteriše smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, kao i poginulih, odnosno nastradalih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama. Pojačano je prisustvo saobraćajne policije na putevima, što je dovelo do povećanja broja otkrivenih prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja, ali na ovaj način i preventivnog delovanja na sve učesnike u saobraćaju.
Aktivnosti policijskih službenika saobraćajne policije posebno su usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju (otkriveno ukupno za deset meseci 1.106 prekršaja ili 9.61% više u odnosu na prošlu godinu), upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje (1.047 prekršaja ili 18% više u odnosu na isti period prošle godine), nevezivanje sigurnosnog pojasa (5.364 prekršaja ili 0.6% više) kao i prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila (13.259 prekršaja, odnosno 3.4% više u odnosu na isti period prethodne godine).

Policijska uprava u Požarevcu je i tokom oktobra meseca nastavila sa sprovođenjem naloga Ministarstva unutrašnjih poslova i preduzima mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području Braničevskog okruga, a radi povećanja bezbednosti učenika i radnika škole.

U skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije, nastavljeno je postupanje na reviziji izdatih dozvola za držanje oružja, Policijska uprava u Požarevcu započela je 12.487 provera za reviziju držanja oružja, oduzela 60 komada oružja nakon smrti vlasnika, izvršila 6.094 provera prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i podnela 116 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog njegovog nesavesnog čuvanja.

Rezultati rada Policijske uprave u Požarevcu u velikoj meri postignuti su uz aktivnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, pre svega Višim i Osnovnim javnim tužilaštvima, ali i uz podršku jedinica lokalne samouprave na području Braničevskog okruga.

Policijska uprava u Požarevcu će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima Braničevskog okruga.