Državni i politički zvaničnici, nakon što su glasali na svojim biračkim mestima, izjavili su šta očekuju od današnjih izbora, na kojima se biraju narodni poslanici Skupštine Srbije i AP Vojvodine, kao i odbornici lokalnih parlamenata.

RTV „Biser“

Predsednik Srbije i lider istoimene liste „Za našu decu“ Aleksandar Vučić najavio je za večeras, ako njegova lista dobije poverenje, predstavljanje programa i plana za naredne četiri godine.

Vučić je, pošto je glasao, istakao da je za njega jednako važno da vidi koliko i kako ljudi ocenjuju rad vlasti u prethodne četiri godine i planove za naredne četiri godine.

Kaže da je video da su u regionu i još ponegde utrkivali u kampanji protiv njega, stranke koju vodi i Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izrazila je nadu da će građani Srbije potvrditi da su zadovolji rezultatima u prethodne četiri godine i da žele da se i dalje kreću putem trasiranim još 2014, te istakla da nijednu izlaznost neće smatrati neuspehom.

„Ovo su specifične okolnosti. Ne bih bih rekla da bilo koju izlaznost smatram neuspehom“, navela je Brnabićeva novinarima nakon što je jutros glasala.

Na pitanje ostaje li na mestu premijera, Brnabićeva je odgovorila: „Ne znam, zaista. Nemam nadanja i očekivanja. Danas su mi očekivanja vezana za rezultat i potvrdu politike liste Aleksandra Vučić. To je danas najvažnije“.

Potpredsednica vlade i funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović rekla je nakon glasanja da očekuje još veću političku stabilnost nakon ovih izbora.

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je nakon što je glasao da očekuje da će izbori proteći u demokratskoj atmosferi, da će doprineti političkoj stabilnosti Srbije u narednom periodu i da očekuje da će koalicija SPS-JS ostvariti bolji rezultat nego na prošlim parlamentarnim izborima.

„Očekujem da građani Srbije daju odgovor na pitanje da li podržavaju ono što sam radio ja kao lider koalacije i Dragan Marković Palma i svi drugi koji se nalaze na našoj listi i to će biti glavni putokaz za nas u nekom narednom periodu“, poručio je Dačić.

Ministar rudarstva i energetike i potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić rekao je da građani Srbije biraju parlament i vladu koji će morati da se „uhvati u koštac“ sa velikim problemima, poput rešavanja kosovskog pitanja i daljeg snaženja ekonomije.

Član Predsedništva pokreta Metla 2020 i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je nakon glasanja da očekuje da taj pokret bude iznenađenje današnjih izbora.

„Mislim da smo se nametnuli kao ozbiljna alternativa i uopšte ne sumnjam u pozitivan ishod ovih izbora“, rekao je novinarima Jovanović.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i prvi na listi Koalicija za mir izjavio je posle glasanja da su današnji izbori posebni i teški.

„Ne samo što se glasa sa maskom i što smo opterećeni koronavirusom, nego i zbog atmosfere koja vlada u političkom životu zemlje, a na prvom mestu zbog velikih problema koji čekaju svoje odgovore i moraju ih dobiti u danima koji slede“, rekao je Jovanović novinarima.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je posle glasanja da je sudbina u rukama građana, da su izborni uslovi katastrofalni, ali da se „na muci poznaju junaci“.

„Zato, neka maske padnu“, rekao je Živković, čija se lista, koju čine Nova stranka i Zeleni zove „Neka maske padnu“.

Marko Đurišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije (UDS) izjavio je da se u demokratskim državama promene dešavaju upravo na izborima, a da upravo UDS treba u Srbiji da donese promene.

„Danas se čini prvi korak u tom pravcu“, rekao je Đurišić nakon što je glasao na svom biračkom mestu.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je novinarima posle glasanja da je ta stranka definisala „jasan“ i legitiman cilj – autonomiju Sandžaka i, kako je naveo, vraćanje Bošnjacima statusa naroda.

„Očekujemo da dobijemo podršku svih građana Sandžaka. Najvažnije je da su građani prihvatili ovaj naš legitiman cilj kao svoj i to će uspeti“, kazao je Ugljanin.

Autor: RTS