Mala matura je zakazana za 27. 28 i 29. juna, ali postoji bojazan o eventualnim dojavama o podmetnutim bombama koje bi onemogućile normalan završetak male mature bez koje nije moguće upisati srednju školu, pišu Novosti.

Foto: Pixabay

U slučaju da škola pre početka završnog ispita, koji je iz sva tri predmeta zakazan za devet sati, dobije dojavu o podmetnuoj bombi, deca bi morala da budu vraćena kućama. Ili, ako bi dojava stigla tokom ispita on bi morao da bude prekinut. Šta bi se dalje događalo, da li bi deca, eventualno, bila izmeštena u neki drugi objekat u blizini, i kako bi se osigurala regularnost ispita, da li postoje rezervni testovi…
Na sva ova pitanja nismo dobili odgovor iz Ministarstva prosvete, ali su nam rekli da će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, preduzeti sve preventivne mere kako bi se omogućilo da polaganje završnog ispita protekne po planu.

– Škole imaju svoje pravilnike koji propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika u ovakvim slučajevima – kažu naši sagovornici.

– Procedure su jasne i direktori postupaju u skladu sa njima. Predstavnici Ministarstva prosvete u stalnoj su komunikaciji sa svim nadležnima institucijama kako bi se obezbedila brza razmena informacija i pravovremena reakcija. Prioritet je bezbednost dece i svih zaposlenih.
Direktori škola kao jednu od mogućnosti da se spreči nemili scenario predlažu da policija obezbeđuje zgrade škole dan pred malu maturu i tako osigura bezbednost. Takav potez već je povukao direktor srednje Ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić koji je održavanje maturskog ispita obezbedio uz pomoć – interventne brigade.

– Doveo sam pripadnike policije da obezbede školu, kako bi maturanti položili završni maturski ispit, jer u srednjim stručnim školama imamo ispit iz tri predmeta i veoma je važno da se to završi na vreme, kako se ne bi ugrozio ceo sistem – kaže za naš list Dejan Nedić, koji je i predsednik Društva direktora škola Srbije.

S druge strane, direktor OŠ “Pavle Savić” Milan Krstić ističe da oni još nisu dobili nikakva upustva kako da postupaju u slučaju dojave na maturi, ali naglašava da postoji pravilnik koji svi direktori poštuju ako dobiju dojavu o bombi tokom nastave.

Takođe, i prijemni ispiti na fakultetima koji su planirani za kraj juna mogu da budu ugroženi dojavama o bombi. Prijemni se održavaju u zgradama fakulteta u velikim halama, sa izuzetkom Elektrotehničkog fakulteta koji prijemni organizuje na Beogradskom sajmu.
Prema pravilima Univerziteta u Beogradu, u slučaju nepredviđene situacije tokom prijemnog ispita, on se prekida. Budući brucoši morali bi tada ponovo da polažu prijemni ispit u naknadno određenom terminu.