Градски одбор Странке слободе и правде Пожаревац огласио се саопштењем за јавност поводом позива за Јавну расправу о нацрту Закључка о усвајању Локалног акционог плана запошљавања Града Пожаревца за 2021. годину које преносимо у целости. 

SSP Pozarevac

 

Поводом позива за Јавну расправу о нацрту Закључка о усвајању Локалног акционог плана запошљавања Града Пожаревца за 2021. годину,  Градски одбор Странке слободе и правде Пожаревац на исти јавно упућује следеће примедбе:

  • Недопустиво су мала средстава у износу од 10.000.000 динара, предвиђена за унапређење запошљавања и смањење незапослености као једног од горућих проблема у нашем граду, обзиром да овај режим тај износ сваке године троши само на новогодишњу расвету у Пожаревцу;
  • План предвиђа само 47 радно ангажованих лица и то на одређено време, кроз Програм јавних радова и Програм стручне праксе, што је недовољно у односу на број незапослених лица у нашем граду;
  • Програм не предвиђа подршку самозапошљавању и подршку приватном сектору за повећање броја запослених;
  • Програм уопште не решава питање запошљавања младих.

СНС власт последњих 10 година питање запошљавања третира као унутарпартијско питање. До посла се може доћи само на основу чланске карте СНС-а и то углавном по основу  уговора о привременим и повременим пословима, како би запослене уцењивали   и држали у егзистенцијалној неизвесности.

Проблем запошљавања се не решава оваквим документима који не служе ничему, осим као покриће за незаконито страначко запошљавање, а што произилази из нацрта овог плана.

Планом за дан после одласка овог режима, ССП предвиђа вишеструко већа улагања у подстицаје, субвенције и програме запошљавања и самозапошљавања нарочито у областима информациoних технологија, екологије, производње органске хране, док ће се запошљавање у јавном сектору одвијати у складу са Законом дефинисаним условима, уз транспарентност сваког корака у поступку.

Оваква решења су начин да се спречи одумирање града. Одлазак наших суграђана можемо зауставити само уколико им омогућимо да овде решавају своје егзистенцијално питање у складу са својим образовањем и способностима, а не по основу припадности владајућој странци.