Sveće

Danas, 4. novembra, Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Mitrovske zadušnice, jedan od četiri najznačajna praznika posvećenih sećanju na preminule. Ovaj praznik uvek pada u subotu pre praznika Svetog velikomučenika Dimitrija, zbog čega su poznate i kao Mitrovske zadušnice.

Ilustracija/Pixabay

U crkvama širom zemlje, vernici će se okupiti kako bi zajedno prisustvovali Svetoj liturgiji i parastosima. Tokom parastosa, sveštenik će preliti žito vinom, a nakon službe se posećuju groblja.

Na grobove preminulih donose se sveće, jer prema narodnom verovanju, sveća upaljena na zadušnicu više vredi od svih sveća upaljenih pokojnicima tokom godine, a ako se ne upali mrtvi će godinu dana biti u mraku.

U situacijama kada nije moguće posetiti grobove svojih voljenih, parastos se izvodi u crkvi. Prema verovanju Crkve, na Zadušnice, vernici se mole u crkvi i na groblju za pokoj duša preminulih, a često čine i milostinju.

Mitrovske zadušnice su dragocena prilika za sećanje na preminule i iskazivanje poštovanja prema njihovim uspomenama. Ova tradicija odražava duh saosećanja i zajedništva unutar pravoslavne zajednice, dok podseća na važnost očuvanja uspomena na preminule članove porodice i prijatelje.