Srbija će uzeti kredit u iznosu od 16 milijardi dinara (136,3 miliona evra) kod NLB Komercijalne banke za finansiranje projekta izgradnje brze saobraćajnice od Požarevca do Golupca, piše Nova ekonomija.

Foto: RTV Biser

Komercijalni ugovor o porojektovanju i izgradnji potpisan je u avgustu 2021. godine između Vlade Srbije, „Кoridora Srbije“ i  kompanije „China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group“ koja je izvođač radova.

NLB i Srbija su ugovor o dugoročnom investicionom kreditu zaključile 14. novembra 2022.

Nominalna kamatna stopa, kako piše u zakonu kojim se potvrđuje zaduživanje, iznosi tromesečni belibor plus 3,85 odsto na godišnjem nivou.

Srbija će glavnicu kredita da otplaćuje u jednakim tromesečnim ratama (28 rata), a nakon isteka grejs perioda,  koji traje do 3 godine od stupanja ugovora na snagu. Krajnji rok za otplatu je deset godina od dana stupanja na snagu ugovora.

Projekat izgradnje „Dunavskog koridora“ je prepoznat kao projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture od posebnog značaja za Srbiju.

Trasa državnog puta podeljena je na tri denoice, a počinje kod postojeće petlje Požarevac na autoputu E-75, deonica Beograd – Niš,  a završava se na ulasku u Golubac.

Ukupna dužina brze saobraćajnice iznosi  67.94 kilometara, stoji na sajtu Koridora Srbije.

Na brzoj saobraćajnici je predviđena izgradnja 52 mosta i nadvožnjaka, 5 petlji i 16 kružnih raskrsnica.

Brza saobraćajnica projektuje se za računsku brzinu od 100 kilometara na čas.