Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Pavla Ispovednika. Sveti Pavle Ispovednik je bio patrijarh Carigradski.

Foto: RTV Biser

Pre izbora na mesto arhiepiskopa Carigrada bio je episkop Soluna. Na mesto arhiepiskopa, prvi put, izabran je 337. godine nakon smrti arhiepiskopa Aleksandra I. U to je vreme rimski car Konstancije II, koji je bio pristalica arijanstva i koji je vladao istočnim delom Carstva, bio u Antiohiji.

Besan što ga niko nije pitao za mišljenje, organizovao je sinod arijanskih episkopa, koji su svrgnuli Pavla i na njegovo mesto 339. godine postavili Euzebija Nikomidijskog. Pavle se tada, zajedno sa svetim Atanasijem Velikim, sklonio u Rim koji nije bio pod Konstancijevom vlašću, gde je za odbranu pravoslavne vere zatražio pomoć od pape Julija I.

Nakon Euzebijeve smrti 342. godine, Pavle se, uz podršku pape Julija vraća u Konstantinopolj gde preuzima arhiepiskopsku dužnost, ali ga je Konstancije ponovo progoni i za novog arhiepiskopa postavlja Makedonija. Četiri godine kasnije ga je Konstancije na pritisak svog suvladara Konstansa I vratio na mesto arhiepiskopa.

Godine 351 u izgnanstvu, dok je služio Svetu liturgiju napadnut je od arijevaca i udavljen omoforom. Njegove mošti prenesene u Carigrad, u vreme cara Teodosija 381. godine, a 1236. u Veneciju, gde se i danas nalaze.

Na današnji dan valja izgovoriti upravo molitvu Svetom Pavlu Ispovedniku.

„Ispovedanjem Božanske vere, kao drugog revnitelja Pavla, među sveštenicima, pokaza te Crkva. I tvoja krv pravedna vapi ka Gospodu sa Aveljevom i Zaharijinom. Zato oče sveti, moli Hrista Boga, da nam daruje velike milosti“.