Stevo Žigon je bio srpski i jugoslovenski filmski i pozorišni glumac i režiser. Popularnost je stekao tumačeći lik  majora Krigera u tv serijama Otpisani i Povratak otpisanih.

Sinemanija

Stevo Žigon rođen je u Lubljani, 8. decembar 1926. godine. Njegovi roditelji su se nakon dolaska Musolinija i fašista na vlast 1922. godine iselili iz Italije u Ljubljanu, gde je Stevo od 1937. godine pohađao gimnaziju, a 1945. godine maturirao. Februara 1942. godine postao je član SKOJ-a. Kao mlad čovek dve godine je proveo u zloglasnom konc logoru Dahau, gde je i naučio nemački jezik. Zbog znanja jezika i poznavanja mentaliteta vrlo često je kasnije igrao uloge ciničnih i hladnih nemačkih oficira.

Studirao je glumu u Ljubljani i Lenjingradu. Diplomirao je 1952. u izvanrednoj klasi Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu. Na Fakultetu dramskih umetnosti je bio jedan od prvih asistenata, prilikom njegovog osnivanja 1949.

Kao svoje najbolje dve uloge izdvaja onu novinara u filmu Oksigen za koju je na festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom, kao i onu u filmu Rondo. Glumeo je i na televiziji, a posebnu popularnost srekao je tumačeći lik zloglasnog majora Krigera u tv serijama Otpisani i Povratak otpisanih.

Preminuo je 28. decembra 2005. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.