Živojin Pavlović je bio filmski reditelj i književnik, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pavlović je bio jedan od najsvestranijih i najkreativnijih umetnika naše kulture.

riznicasrpska.net

Živojin Pavlović rođen je u Šapcu, 15. 04. 1933. godine. Pavlović je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Slike i akvareli obeležili su mladalački period njegovog stvaralaštva. Ipak, životno opredeljenje bili su mu književnost i film. Već sa 19 godina bio je saradnik filmskih časopisa. Amaterski se bavio filmom od 1959. godine, a tri godine kasnije počela je njegova profesionalna karijera.

Prvi film koji je režirao bio je omnibus “Kapi, vode, ratnici”, a zatim su sledili: “Povratak”, “Buđenje pacova”, “Kad budem mrtav i beo”, “Zadah tela” i “Doviđenja u sledećem ratu”. Nagrađivan je”Zlatnom arenom” u Puli, na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima u Berlinu, Veneciji i Karlovim Varima. Pavlović je bio autor koji je obeležio “crni talas” jugoslovenskog filma.

Uporedo sa filmskim, nastajala su i njegova literarna ostvarenja. Proznim ciklusom “Divlji vetar”, koji čini desetak romana i nekoliko pripovedaka, ostavio je svojevrsnu književnu sagu o srpskoj istorijskoj sudbini, naročito o istočnoj Srbiji. Romane “Zadah tela”, “Zid smrti”, “Oni više ne postoje”, “Lov na tigrove”, “Trag divljači”, “Dolap”, “Lapot”, “Otkucaji”… i zbirke pripovedaka pratile su nagrade za književnost “Ivo Andrić”, “Isidora Sekulić”, “Feliks Romulijana” i dve NIN- ove književne nagrade.

Preminuo je u Beogradu, 29. novembra 1998. godine.

Izvor: RTS