Živojin Pavlović je bio filmski reditelj i književnik, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pavlović je bio jedan od najsvestranijih i najkreativnijih umetnika naše kulture.

Ilustracija: Pixabay

Živojin Pavlović rođen je u Šapcu, 15. 04. 1933. godine. Pavlović je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Slike i akvareli obeležili su mladalački period njegovog stvaralaštva. Ipak, životno opredeljenje bili su mu književnost i film. Već sa 19 godina bio je saradnik filmskih časopisa. Amaterski se bavio filmom od 1959. godine, a tri godine kasnije počela je njegova profesionalna karijera.

Prvi film koji je režirao bio je omnibus „Kapi, vode, ratnici“, a zatim su sledili: „Povratak“, „Buđenje pacova“, „Kad budem mrtav i beo“, „Zadah tela“ i „Doviđenja u sledećem ratu“. Nagrađivan je“Zlatnom arenom“ u Puli, na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima u Berlinu, Veneciji i Karlovim Varima. Pavlović je bio autor koji je obeležio „crni talas“ jugoslovenskog filma.

Uporedo sa filmskim, nastajala su i njegova literarna ostvarenja. Proznim ciklusom „Divlji vetar“, koji čini desetak romana i nekoliko pripovedaka, ostavio je svojevrsnu književnu sagu o srpskoj istorijskoj sudbini, naročito o istočnoj Srbiji. Romane „Zadah tela“, „Zid smrti“, „Oni više ne postoje“, „Lov na tigrove“, „Trag divljači“, „Dolap“, „Lapot“, „Otkucaji“… i zbirke pripovedaka pratile su nagrade za književnost „Ivo Andrić“, „Isidora Sekulić“, „Feliks Romulijana“ i dve NIN- ove književne nagrade.

Preminuo je u Beogradu, 29. novembra 1998. godine.