Sećanje na Milivoja Živanovića

Milivojev štap I šešir

Milivoje Živanović, srpski i jugoslovenski glumac ukoji je odigrao preko 360 pozorišnih uloga tokom svoje bogate karijere. Poznat je i po ulogama u filmovima kao što su „Ožalošćena porodica“, „Naši sinovi“ i „Dama s kamelijama“.

Foto: RTV Biser

 

Rođen je 2. aprila 1900. godine u Požarevcu.

Svoju karijeru započeo je kao član putujuće pozorišne družine. Zahvaljujući preporuci Branislava Nušića, 1923. godine pridružio se Narodnom pozorištu u Novom Sadu. Nastupao je i u Skoplju, pre nego što je prešao u Beograd 1923. godine i pridružio se Narodnom pozorištu. Osvojio je najveća priznanja za uloge koje je ostvario na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, debitujući 1947. godine u predstavi „Kralj Betajnove“.

Kroz više od pedeset godina umetničkog rada, Živanović je briljirao u tumačenju karakterističnih, romantičnih, tragičnih i komičnih likova iz klasičnog i modernog domaćeg i stranog repertoara. Njegove uloge uključuju Peru Segedinca Laze Kostića, Agatona u „Ožalošćenoj porodici“, Otela u Šekspirovim delima, kao i likove iz dela Ibzena, Strindberga, Tolstoja i drugih.

Jegora Buličova, lik iz dela Maksima Gorkog, prvi put je odigrao 1951. godine. Tokom gostovanja u Moskvi 1966. godine, osvojio je „Medalju Stanislavskog“ za tu ulogu, koju mu je dodelio Moskovski hudožestveni teatar, gde je često nastupao.

Živanović je takođe bio pionir u domaćem filmu, igrajući u preko 20 filmova i mnogim televizijskim dramama.

Preminuo je u Beogradu 15. novembra 1976. godine.

U Požarevcu, od 1999. godine, organizuju se Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ posvećene profesionalnim pozorištima, a od 2005. godine i manifestacija „Milivojev štap i šešir“ posvećena amaterskom pozorištu, kao trajno sećanje na velikog majstora scene.