Milena Dravić je bila jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica. Često je nazivana najvećom jugoslovenskom filmskom divom. Glumila je u preko 100 filmskih ostvarenja, zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima i zvezdama, kao što su Ričard Barton i Bred Pit. U filmovima je bila junakinja ratnih epopeja, buntovnica crnog talasa, izuzetna u komedijama i tragedijama. Pored filma i televizije, uporedo je igrala i u pozorištu, gde je ostvarila oko 70 uloga.

Vikišedija

Milena Dravić rođena je u Beogradu, 5. oktobra 1940. godine.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Prekobrojna, Bitka na Neretvi, Misterije organizma, Poseban tretman, Biciklisti, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Nije lako sa muškarcima, Bumerang i Zona Zamfirova. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda, Živka iz Gospođe ministarke, zatim kao Dušica iz TV-serije za decu Metla bez drške, i kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan. Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

Dravićeva je dobitnica velikog broja domaćih i inostraninh nagrada i priznanja. Neke od njih su: Nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam Pulskih arena, tri Statuete ćuran na Danima komedije u Jagodini, Gran-pri Tatjana Lukjanova.

Za izuzetan doprinos dramskoj umetnosti, Milena je nagrađena najprestižnijim srpskim priznanjima, kao što su: Dobričin prsten, Velika Žanka, Nagrada Pavle Vuisić, Statueta Joakim Vujić, Zlatni ćuran, Nušićeva nagrada.

Preminula je u Beogradu, 14. oktobra 2018. godine.