Svakog 1. juna, meštani Crljenca i lokalna samouprava, sa ponosom i dostojanstvom se sećaju komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije general-pukovnika Ljubiše Veličkovića. 

Foto: RTV Biser

 

Rodnu kuću generala Veličkovića i njegovu porodicu posetile su brojne vojne i boračke delegacije, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Foto: RTV Biser

Nakon toga na groblju u Crljencu odali su poštu i položili vence.

Foto: RTV Biser

Tom prilikom, prisutnima se obratio predsednik Opstine Malo Crniće Mališa Antonijević koji je podsetio na lik i delo generala Veličkovića.

Foto: RTV Biser

„Ni godine, ni vreme koje prolazi ne mogu i neće izbrisati tragove velikih ljudi. Pamtiće se njihov lik i njihovo delo, pamte se događaji i junaci , oni koji su pokazali junačko držanje i ljubav  prema otadžbini. Veliki je čovek bio naš general Ljubiša Veličković, veliki čovek i patriota. Voleo je svoju zemlju  i svoj narod, voleo je svoju porodicu i zato smo danas ovde, na ovom mestu, da se prisetimo, pomolimo, pomenemo  i ponovimo. Niste generale uzalud stradali, niste generale otišli neprimetno, niste uzalud položili svoj život na braniku otadžbine, već ste samo postali još jedan heroj ove napaćene zemlje, još jedan cvet  u ogromnoj bašti  junačkih sinova  zemlje Srbije.“, rekao je predsednik Antonijević.

Dana 1. juna 1999, za vreme obilaska položaja raketnih baterija PVO u selu Omoljica kod Pančeva nakon dejstva NATO avijacije na ovaj grad i položaje RV i PVO Jugoslavije, jednim od projektila, smrtno je pogođen i general Ljubiša Veličković.

Tradicionalno u Crljencu se održava Memorijalni fudbalski turnir posvećen generalu Ljubiši Veličkoviću.