Klarinet

Božidar Boki Milošević je bio poznati srpski klarinetista, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, profesor muzičke škole „Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Foto: Piabay/BobMcEvoy

Božidar Boki Milošević rođen je 31. decembra 1931. godine u Prokuplju. Po završetku osnovne škole počinje samouk da svira klarinet. Dolazi u Beograd 1950. gde na Filološkom fakultetu upisuje studije engleskog jezika i ujedno radi u Narodnom orkestru Radio-televizije Beograd, koji je vodio čuveni Vlastimir Pavlović – Carevac. Od te godine počinje njegova uspešna muzička karijera. Iste godine u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu, kod profesora Franje Partlića, polože 1. razred pripremne i automatski upisuje 2. razred. Biva član seksteta Duška Radetića, od njegovog osnivanja 1951. godine u Radio-Beogradu.

Muzički urednik Radio-Beograda, Đorđe Karaklajić, 1951. osniva Veliki narodni okestar RTB gde Božidar Milošević redovno svira.

Studira na Muzičkoj akademiji u Beogradu sa prvom generacijom klarinetista u klasi renomiranog profesora Bruno Bruna. Potom, u klasi prof. Bruno Bruna, upisuje magistarske studije i bavi se pedagoškim radom kao profesor klarineta u Muzičkoj školi Josip Slavenski, koja je bila pri Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1966. godine prelazi u Beogradsku filharmoniju gde biva njen član i solista.

Božidar Milošević 1976. godine postaje šef već čuvenog Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd i tu radi sve do penzionisanja, 1980. godine. Bio je 30 godina instrumentalni solista ovog orkestra.

Sa sekstetom Duška Radetića, Narodnim orkestrom Radio-televizije Beograd, Velikim narodnim okestrom RTB i drugim, snimio je mnoge trajne i vredne snimke jugoslovenske narodne baštine.
Kao instrumentalni solista, snimio je bezbroj emisija u radio i televizijskim programima mnogih evropskih zemalja, kao i u Njujorškoj NBC televiziji.

Snimio je mnogo ploča i CD-ova, uglavnom za Muzičku kuću PGP RTB. I domaći i strani muzički kritičari davali su vrlo visoke ocene i mišljenja o Miloševićevom muziciranju.

Dobitnik je mnogih nagrade i priznanja.

Umro je 15. 04. 2018. godine u Beogradu.