Arsenije Arsen Dedić rođen je 28. jula 1938. godine u Šibeniku. Bio je jugoslovenski i hrvatski pevač, kompozitor, pesnik, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar.

versopolis-poetry.com

Autor je i izvođač više desetina šansona i pobednik mnogih muzičkih festivala. Napisao je, komponovao i izveo brojne živopisne ljubavne i misaone pesme, a svojim izvornim muzičkim stilom stekao mnogobrojne poklonike. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonjere i autore, među njima Đina Paolija, Serđija Endriga, s kojima je često sarađivao, i Žaka Brela, koji je svojim likom i delom snažno uticao na njegovu karijeru.

Osnovno određenje mu je muzika, ali u spoju sa poeziju, istakao je lični kantautorski govor, koji ga je najviše i obeležio. Napisao je muziku za stihove Miroslava Krleže, Dobriše Cesarića, Tina Ujevića, Zvonimira Goloba i mnogih drugih. Njegove pesme su prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umetnike, među kojima se ističu Gabi Novak, Klape i Ibrica Jusić. Veliki deo njegovog opusa čini primenjena muzika za televiziju, film i pozorište. Bio je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva pisaca. Poznat je i pod pridevima „pesmar, akademski težak” i „pesnik opšte prakse”. Smatra se najkompletnijim i najvažnijim kantautorom u istoriji hrvatske popularne muzike.

Bio je oženjen pevačicom Gabi Novak sa kojom ima sina Matiju Dedića.

Preminuo je na današnji dan 2015. godine.

Koncertom njegovog sina Matije Dedića Šibenik će danas obeležiti petu godišnjicu smrti jednog od najistaknutijih kantautora Arsena Dedića.

http://radiosibenik.hr

Kako je prenela agencija Hina, virtuozni koncertni program „Matija svira Arsena“ tačno na petu godišnjicu smrti velikog šibenskog kompozitora, pesnika i kantautora, publiku će na Tvrđavi Barone provesti potpuno intimno Matijinom interpretacijom Arsena i Arsenovog bogatog muzičkog nasleđa.

Nasleđen od roditelja, muzički talenat Matija intenzivno razvija od pete godine, kada je počeo da svira klavir, a nakon srednje muzičke škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, školovao se na džez akademiji u Grazu, koju je završio u klasi profesora Haralda Nojvirta.

Karijeru u Hrvatskoj započeo je nastupajući s Boliers kvartetom i kvartetom Tamare Obrovac, s kojom još saradjuje.

Od tada se afirmisao na hrvatskoj i medjunarodnoj sceni nastupima po svetu, a 2002. godine nastupio je na prestižnom Montreaux Jazz Festivalu kao jedan od 11 finalista pažljivo izabranih iz medjunarodne liste od 400 pijanista.

Matija šibensku publiku često posećuje, a na koncertu na Tvrđavi sv. Mihovila 2014. godine prvi put je nastupio zajedno s Arsenom i Gabi.

„Iščekivani koncert Matije Dedića na Tvrđavi Barone evociraće ne samo emocije Arsenove muzike i stihova, već i emociju porodice Dedić – Matije i Gabi – i njihove povezanosti i privrženosti Šibeniku i šibenskom“, stoji u najavi.

Koncert će biti održan u skladu sa svim preporukama o pridržavanju epidemioloških mera.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Hina, N1