Iv Montan, bio je pevač šansona i glumac, poznat kao neodoljivi zavodnik svetskog glasa. 

Iv Montan, francuski pevač šansona i glumac, rođen je kao Ivo Livi, 13. oktobra 1921. godine u Toskani, u Italiji.

Kao sin siromašnih italijanskih emigranata, koji su se pred naletom fašizma 1924. nastanili u Marselju, Montan je započeo karijeru u lokalima Marselja, pevajući pesme Treneta, Morisa Ševalijea, Fernandela i dr.

Nakon rata Montan odlazi u Pariz, gde 1944. godine upoznaje Edit Pjaf, koja će ga skrenuti sa dotadašnjeg repertoara i afirmisati kao pevača šansona. Za kratko vreme mladi Montan, sa svojih osamnaest godina, postaje jedan od najboljih šansonjera druge polovine 20. veka.

Ležeran i zabavan, na scenu je uveo najvažnije komponente šansone, kvalitetnim tekstom i svojim nadahnutim interpretacijama. Bio je jedan od najsuptilniji interpretator poezije u šansoni.

Godine 1946. upoznao je slavnog režisera Marsela Karneta i pesnika Žaka Prevera, koji će biti prekretnica u njegovom životu. Sa svojom pomalo dekadentnom pojavom Montan je privukao izuzetnu pažnju režisera Marsela i on mu poverava ulogu u filmu „Vrata noći“, u kom će Montan pokazati zavidno glumačko umeće. A Montanove interpretacije Žaka Prevera ostaće, dugo iza njega, nenadmašene.

Sredinom pedesetih Montan je oženio mladu glumicu Simon Sinjore, s kojom je postigao veliki uspeh u filmu „Veštice iz Salema“ Rejmona Ruloa. Nešto kasnije, početkom šezdesetih, kao već afirmisan glumac, počeo je da
snima i u Holivudu. Tu je glumio u melodramama, kriminalističkim i akcionim filmovima, komedijama, ekranizacijama književnih dela i sl.

Nakon što je 1965. izdao poslednji album i 1968. trijumfalno nastupio u Olimpiji, napustio je muzičku scenu i potpuno se posvetio filmu.

Status prave međunarodne zvezde stekao je, pre svega, ulogama u političkim filmovima evropskih reditelja: „Rat je završen“, „Priznanje“ i „Opsadno stanje“.

Umro je u Parizu 9. novembra 1991. godine.

Izvor: unilib