Saopštenje GO SSP Požarevac sa pitanjem šta se dešava sa obećanjima koja je SNS dala radnicima izdvojenih preduzeća iz EPS-a  pre dolaska na vlast prenosimo u celosti.

Foto: GO SSP Požarevac

Jedno od predizbornih obećanja SNS-a te 2012. godine, a koje je očigledno poslužilo dovođenju u zabludu radnika zarad podrške na izborima bilo je i hitno vraćanje izdvojenih preduzeća pod okrilje EPS-a.

Podsećamo da su 2005. godine, za vreme manjinske vlade koju su činili DSS, G17+, SPO i NS, uz podršku SPS-a, u postupku restrukturiranja Elektroprivrede Srbije pojedina preduzeća izdvojena iz EPS-a kao sporedne delatnosti. Time su i zaposleni u ovim preduzećima izgubili status radnika EPS-a, a takva sudbina zadesila je i zaposlene u kostolačkim preduzećima Prim, Georad i Autotransport.

Radnike ovih preduzeća posetila je 2013. godine tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović i tom prilikom je istakla da će SNS ispuniti obećanje dato u predizbornoj kampanji, te da zaposleni u Primu i Georadu nemaju razloga da brinu za svoja radna mesta, jer će sigurno ući pod okrilje EPS-a. Umesto obećanog, usledile su godine nesigurnosti, stavljanje ovih preduzeća na prodaju od strane Agencije za privatizaciju, učestali protesti radnika, znatno niže plate, nestabilnost i svakodnevna briga zaposlenih za svoja radna mesta, koji u nameri da ostvare svoja prava danas stupaju i u štrajk glađu.

Nasuprot obećanom EPS se sada transformiše u akcionarsko društvo, vrednost mu je značajno smanjena, usledilo je dalje sužavanje nadležnosti ovog preduzeća, a radnici izdvojenih preduzeća se nalaze nikad dalje od vraćanja u sistem EPS-a.

Smenjivali su se SNS funkcioneri i na republičkom i na lokalnom nivou, iz godine u godinu su ponavljali obećanja, ali za 11 godina izdvojena preduzeća nisu vratili pod okrilje EPS-a.                       Zato sada ili ispunite obećanja data radnicima ovih preduzeća, ili priznajte da ste ih slagali zarad dolaska i opstanka na vlasti i ne zaboravite da snosite punu odgovornost za položaj ovih ljudi.