U redakciju RTV Biser stiglo je saopštenje SSP Požarevac koje prenosimo u celosti.

Iako se bliži polovina novembra, požarevački penzioneri koji su uredno isplatili ugalj i dalje ne znaju da li će imati čime da se greju ove zime.

Podsećamo da im je gradonačelnik Požarevca još početkom oktobra garantovao da će isporuka uglja krenuti u roku od nekoliko dana. Međutim, mesec dana nakon toga penzioneri su obavešteni da će im biti isporučeno 2.500 tona manje od onoga što su uplatili, da će morati da doplate još 4.240 dinara po toni uglja, da ovu razliku ne mogu isplatiti na rate, a da će isporuka uglja krenuti kada donesu novac u celosti.

Tužno je bilo tih dana gledati kako naši najstariji sugrađani koji su ceo svoj radni vek pošteno radili i podizali ovaj grad, sada stoje u redovima sa pozajmljenim novcem da bi doplatili već kupljeni ugalj, a sve kako bi obezbedili sebi elementarnu potrebu da mogu da ugreju svoje domove tokom zime.

Nažalost, po prvi put nakon Drugog svetskog rata naši sugrađani dočekuju zimu bez ogreva. Isporuka uglja nije počela, da li će je uopšte biti niko ne zna, a šta će raditi oni koji nisu imali novac da doplate uvećanu cenu to izgleda nikog ne interesuje.
Odnos režima prema našim najstarijim sugrađanima najbolje se ogleda u tome što se ovim ljudima niko od gradskih zvaničnika još uvek nije obratio. Ovakav sistem porudžbine uglja za penzionere funkcioniše decenijama unazad, pa ako je neko nameravao da taj sistem ukine trebao je te ljude o tome obavestiti još početkom godine kako bi bilo dovoljno vremena da nađu alternativu.

Takođe, cena ogreva je početkom godine bila gotovo duplo niža, pa će penzioneri sada ukoliko im novac bude vraćen moći da kupe duplo manju količinu ogreva. Sve ovo izgleda nije bitno i niko izgleda nije odgovoran. Bitno je da je ovo bila izborna
godina, te da svakako nije bilo popularno reći pred izbore penzionerima da uglja za njih neće biti. A uglja ima i svakodnevno možemo videti kamione koji ga našim gradom prevoze.

Otuda GO SSP Požarevac još jednom poziva gradsku vlast da se obrate svojim sugrađanima i prestanu da ih drže u neizvesnosti, a pre svega da nađu rešenje kako bi penzioneri u najkraćem roku dobili plaćeni ogrev.