Saopštenje Narodne stranke Požarevac prenosimo u celosti.
Na osnovu saznanja, radnici EPS-a, ne mogu više trpeti poniženja i smanjenja plata. Iz pouzdanih izvora saznajemo da su plate mnogim radnicima umanjene i do 30 000 dinara u odnosu na 2021 godinu. Za zaposlene ove firme, inflatorska stopa, koja je više nego ikada, kao da se i nije desila.
Nameće se konstatacija da država i njeno nestručno rukovodatvo, namerno ovo čini, te da po ko zna koji put, svoje loše rukovođenje pokušava da nadomesti preko leđa zaposlenih
Najoštrije osuđujemo eksploataciju zaposlenih, kojima je bez najave i konkretnog razloga smanjena vrednost radnog sata, iako je to protivno potpisanom kolektivnom ugovoru, a sve to u vreme korone kada su radnici eps-a davali svoj maksimum da održe funkcionalnost energetskog sistema.
Zbog svega navedenog, podržavamo i razumemo ogorčenost, kao i sindikalne aktivnosti oko organizacije štrajka, na koju su se odlučili nakon sastanka održanog 09.03.2023. godine, iako smo svesni činjenice, da ukoliko do štrajka dođe, čitava zemlja može imati problem sa snabdevanjem električnom energijom, koje će svako domaćinstvo, ponaosob, osetiti.
Neminovnost je da će se u vrlo skoroj budućnosti i ostala javna preduzeća rešiti na takav korak, ukoliko se ovakav teror od strane vlasti nastavi, obzirom da ni u jednom nije situacija značajnije bolja.