Saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac prenosimo u celosti.

Foto: SSP Požarevac

Tokom deset godina vlasti SNS režima broj stanovnika u Požarevcu i Kostolcu se smanjio za 9.000 i nažalost taj trend se nastavlja.

Niti jedna investicija ovde nije stigla, dok je TE-KO Kostolac postao partijski plen koji sa jedne strane služi za udomljavanje i lagodan život partijskih funkcionera, a sa druge za prikupljanje kapilarnih glasova i manipulisanje običnim ljudima koji se angažuju preko agencije, na određeno vreme i za značajno nižu platu.

Izdvojena kostolačka preduzeća se nisu vratila pod okrilje EPS-a i pored obećanja tadašnje ministarke energetike Zorane Mihajlović datog radnicima još 2013. godine. Nasuprot tome, EPS-u sada preti dalje sužavanje nadležnosti, a radnici strepe usled stvaranja pravnog okvira za privatizaciju ovog preduzeća.

I dok vlast u Kostolcu kao nesvakidašnji uspeh predstavlja popravku svetleće reklame, dok uz presecanje vrpce svečano otvaraju fotokopirnicu, ulaz u Kostolac je zatvoren već pet godina jer je očigledno komplikovano rekonstruisati nadvožnjak dužine 160 metara.

Otuda, ne čudi što se urušavaju oba stuba koja su stvarala privid blagostanja i bogatstva čitavog ovog kraja. Prvi su prosečne plate u Kostolcu, koje su sada po prvi put ispod republičkog proseka, a drugi su doznake iz inostranstva, kojih će biti sve manje jer danas odavde odlaze čitave porodice sa namerom da se više ne vrate.

Usaglašavanje sa vrednostima i pravilima EU predstavlja kraj ovakvog naopakog sistema, te uspostavljanje okvira za očuvanje našeg energetskog sektora, zaštitu i poštovanje prava radnika, oslobađanje od partijskih pritisaka i ucena i stvaranje uslova za pristojan i normalan život.