Ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić potpisali su u Vladi Republike Srbije Sporazum o izgradnji dva nova vrtića, u Novom Pazaru i Petrovcu na Mlavi.

Foto: RTV Biser

Strateško opredeljenje i cilj Ministarstva prosvete je povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Zato Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke i Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje, ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, adaptaciju prostora, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane. Izuzetno je važna saradnja koju uspostavljamo sa lokalnim samoupravama i danas su potpisani sporazumi o saradnji sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem, kojima potvrđujemo nameru i obavezujemo se da zajedno radimo na izgradnji još dva nova vrtića, ukupnih kapaciteta 470 mesta, 270 u Novom Pazaru i 200 mesta u Petrovcu na Mlavi. Za izgradnju ova dva vrtića Ministarstvo je obezbedilo oko 410 miliona dinara, a prve radove možemo očekivati na proleće,“ rekao je ministar Ružić, dodajući da je u narednom periodu, osim Novog Pazara i Petrovca na Mlavi, u planu i izgradnja novih objekata u Ćićevcu, Leskovcu, Čačku, Alibunaru, Kragujevcu, Aranđelovcu, Prijepolju i Aleksandrovcu.
On je naveo da su do sada završeni projekti u Doljevcu, Žitorađi, Sremskoj Mitrovici, Vladičinom Hanu i Loznici i obezbeđeno je 510 novih mesta, dok su u izgradnji novi objekti u Merošini, Prokuplju, Tutinu, Šidu i Smederevu, kao i dogradnja dva objekta u Kruševcu. Planirani rok za završetak radova, na ova dva objekta, je godinu dana od početka radova.

Novi vrtić u Novom Pazaru, prostiraće se na oko 1900 metara kvadratnih i obezbediće 270 novih mesta za decu koja će biti smeštena u 14 grupa, a u njega će biti uloženo oko 210 miliona dinara. Izgradnjom novog objekta na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi obezbediće se 200 novih mesta za decu koja će biti smeštena u 10 grupa, objekat će se prostirati na oko 1360 metara kvadratnih, a za njega je izdvojeno oko 200 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete uz finansijsku podršku Svetske banke sprovodi projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanja i obrazovanja“ u okviru koga se realizuje izgradnja vrtića. Sprovođenjem Projekta, čija je vrednost 47 miliona evra, obezbediće se proširenje kapaciteta u predškolskim ustanovama za 11000 novih mesta izgradnjom 23 objekta u 22 lokalne samouprave, i adaptacijom i opremanjem 330 soba u saradnji sa Novak Đoković Fondacijom i kroz grant programe koji se sprovode u 34 jedinice lokalne samouprave . Ovaj Projekat, posvećen je i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača. Bitan aspekt Projekta je i komunikacija i podrška porodicama sa malom decom, a posebno porodicma iz osetljivih društvenih grupa.