Radio-televizija Srbije potvrđuje učešće na „Pesmi Evrovizije“ u Švedskoj 2024. godine i raspisuje javni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju. Konkurs je otvoren do 1. novembra 2023. godine.

 

S ciljem razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije organizuje izbor predstavnika Srbije za međunarodno takmičenje „Pesma Evrovizije 2024″, koje će biti održano u maju 2024. godine, u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Od prijava koje stignu na raspisani konkurs, komisija sastavljena od muzičkih urednika RTS-a izabraće kompozicije rukovodeći se isključivo njihovim umetničkim kvalitetom. Ukoliko nijedna kompozicija ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo samostalno da izabere kompoziciju.

Izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju i RTS na takmičenju za „Pesmu Evrovizije 2024″ obaviće stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih i medijskih stvaralaca i publika na takmičenju, po evrovizijskom principu 50% – 50%. Kompozicija koja bude imala najveći broj glasova po odluci stručnog žirija i publike biće predstavnik Srbije i RTS-a na takmičenju „Pesma Evrovizije 2024″.
Postupak izbora kompozicije koja će predstavljati Srbiju u Malmeu 2024. godine definisan je Pravilnikom, dok su uslovi za učešće u izboru za nacionalnog predstavnika o uslovima navedeni u Konkursu.

Prijave na konkurs sa radovima dostavljaju se do 1. novembra 2023. godine na internet adresu https://www.rts.rs/page/rts/ci/eurosong-prijava.html u okviru podsajta Evrosong na Internet portalu RTS-a – www.rts.rs.