Rosa dan pešačenja u subotu, 23. septembra

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, Rosa dan pešačenja, biće održana u subotu, 23. septembra pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije (PSS), a uz podršku ministarstva sporta i obrazovanja Vlade Republike Srbije.

RosaDanpesacenja2023
Zahvaljujući volonterima i planinskim vodičima iz oko 80 planinarskih društava, pešačenje će biti realizovano u 60 mesta svih regiona Srbije, dok će centralna manifestacija biti na Vlasini.

Na Vlasini će tom prilikom biti organizovane šetnje stazama koje su izgrađene i revitalizovane u okviru velikog projekta „Vlasina-čista ljubav“, koji je sproveden u delo zahvaljujući Koka-kola sistemu i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj.

Rosa dan pešačenja je dan u kojem PSS pod sloganom „Korak bliže zdravlju“ želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja i kao takav naišao je na podršku i Instituta za javno zdravlje Srbije.

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenja zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Akcija je besplatna i posvećena svima, bez obzira na godine starosti. Svi koji žele da se priključe, tom, svojevrsnom prazniku zdravog života detaljne informacije mogu dobiti kod svojih lokalnih planinarskih društava i na sajtu Planinarskog saveza Srbije.