Rešavanjem testa iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika danas od 9 sati počinje polaganje male mature za učenike osmog razreda.  U četvrtak je test iz matematike, a u petak kombinovani test koji obuhvata zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Pixabay

Ove godine mala matura zbog pandemije odvija se u drugačijim okolnostima. Deci je preporučeno da nose maske, dok je za nastavnike to obaveza. Isto tako upućen je apel roditeljima da ako primete bilo kakve simptome kod dece, da ih ne šalju u školu i da sačekaju avgustovski rok, jer ima dovoljno mesta da se upišu svi učenici.

Zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini i grupisani su na osnovu tri nivoa znanja: osnovnog, srednjeg i naprednog. Na osnovu uspeha na završnom ispitu, učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testovima iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu. Nadležni su najavili da će 23. juna do 8.00 biti objavljeni rezultati, a da nakon toga sledi rok za žalbe.

Autor: RTV „Biser“